Kisah Budak Paling Degil Dalam Dunia #2 – Wreck-It H


Sedang saya beberapa hari ini cuti sakit di rumah abang saya, saya terlibat dalam menu tontonan kartun anak menakan saya, Khalil Amshar. Pada umur ini, memang suka menonton kartun. Rasanya kesemua filem Disney/Pixar saya dah tonton bersamanya.

Wreck-It Ralph dan Fix-It Felix

Salah satu kartun kegemarannya sekarang adalah Wreck-It Ralph. Setelah menonton agak berpuluh kali (kerana rupanya toddlers suka menonton sesuatu yang berulang-ulang), saya sedar 2 perkara.

1. Saya rindukan permainan zaman video zaman 80-an dahulu. Nada dering hp saya adalah lagu tema Mario Bros. Geek,  I know.

2. Ralph reminds me so much of budak paling degil dalam dunia dalam nukilan saya dahulu.

Yes, I shed some tears when Ralph decides to sacrifice himself for Venoloppe’s future by shattering the mentos thing into the Diet Coke lava thing, when the camera pans his face holding the medal while falling down in slow motion, knowing this is his demise, while muttering the bad guy mantra”

“I’m bad, and that’s good. I will never be good, and that’s not bad. There’s no one I’d rather be then me.”

That struck me deep, as a teacher I forget the core psychology human that i learnt; that no matter how bad someone seems in the outside,   deep inside he/she has a desire to be good. To be recognised. To be valued.

Membawa kembali kepada sambungan cerita Kisah Budak Yang Paling Degil Dalam Dunia.

Mungkin anda tidak percaya, tetapi dengan bantuan Mentor Native Speaker saya, Alhamdulillah, terhadap perubahan yang ketara terhadap H, kelas itu sendiri dan sekalian disiplin kelas yang saya ajar.

Mentor Native Speaker saya, C, telah membentuk sebuah program pengurusan bilik darjah yang mantap; dinamakan ” Rewarding Good Behaviour”.

Secara ringkasnya, pada permulaan program, perkenalkan 5 peraturan utama kelas 1. Good sitting 2. Good looking 3. Good listening 4. Good speaking 5. Good thinking. Ganjaran diberikan dalam bentuk sticker yang dilekatkan pada baju murid setiap kali dia membuat perkara sebegitu. Jika ada yang berminat untuk tahu langkah secara terperinci, mungkin saya dapat memberi bahan yang saya guna.

Saya telah didemonstari langkah demi langkah oleh Mentor saya cara untuk melaksanakannya, dan Alhamdulillah, H dan juga seisi rakan sekelasnya menunjukkan perubahan disiplin dan kadar kemajuan pembelajaran yang lebih baik.

Satu insiden yang ingin saya nukilkan disini;

Situasi : Saya dan Mentor, sedang berbincang mengenai disiplin H yng makin menjadi-jadi, kali pertama C demo kepada saya program ini, selepas pembelajaran habis, tiba-tiba H ambil pemadam papan putih, dan tolong padam papan putih.

Mentor, C beralih melihat saya, dan bercakap kepada H : “ Good boy! Here’s a sticker for you!”

Muka H macam tak percaya, terus pergi kepada kawan-kawannya dan menunjuk-nunjuk sticker yang ditampal di bajunya. “Wei, tengok wei, tengok aku dapat..”

C beralih kepada saya dan berkata ; ” Wow, see how his face looked when he got a sticker? It’s like he doesn’t believe it, like he doesn’t think he can get one. Now, he’s so proud and showing off and saying, see, i get a sticker too…

I think deep down he is trying to be good. I see him and i know he’s really bright. You need to always praise his good behaviour..”

Saya cakap, saya akan cuba bersabar untuk tidak marah kepada dia dan kepada semua murid saya. ” I will try, but you yourself know how my class is haha.” C : ” I know! You must have lost a lot of weight dealing with this class haha. But remember, with this programme, you don’t have shout a lot and you will have extra energy.”

Sangat benar, besoknya saya masuk, H sedang memanjat di atas troli itu lagi, saya terus cakap ” Class, where’s the good sitting?”. Terus H melompat turun dari atas troli dan duduk gaya Good Sitting di kerusinya. Malah dia merupakan antara pelajar terbaik hari itu.

Ya, perubahan H bukanlah terus menjadi pelajar terbaik. Dia ada hari-harinya, tetapi dia mencuba untuk menjadi lebih baik.

Saya ingat ayat The Nicelanders berkata kepada ralph pada awal cerita, kenapa patung keknya tidak boleh berada di atas bersa-sama yang lain, dan kenapa dia tidak boleh dapat pingat jugak? Jawab Gene Nicelanders:

“Medals? Bad guys don’t win medal..”

My ‘bad guy’ did win a ‘medal’. And lots more after that.

Alhamdulillah. Secara beransur-ansur, saya pun kurang menjerit dan berlari ke sana ke mari untuk mengawal kelas, dan kemajuan sangat ketara dalam kelas tersebut, boleh dilihat dari gambar-gambar yang saya nukilkan.

Buddy System  - Seorang murid Pemulihan sudah pandai mengajar Phonics kepada rakannya. H terselindung.

Buddy System – Seorang murid Pemulihan sudah pandai mengajar Phonics kepada rakannya. H terselindung.

Pembelajaran Kendiri - Phonics Dalam Kumpulan

Pembelajaran Kendiri – Phonics Dalam Kumpulan

Pembelajaran Kendiri - Phonics Dalam Kumpulan

Pembelajaran Kendiri – Phonics Dalam Kumpulan

Buddy System - Giliran H mengajar rakannya Phonics.

Buddy System – Giliran H mengajar rakannya Phonics.

Wahai para guru, marilah kita berdoa kebaikan terhadap anak murid kita, kerana jauh di dalam hati mereka cuba untuk menjadi baik, tetapi mungkin tidak diberi peluang dan sering dilabel. Amin.

“I’m bad, and that’s good. I will never be good, and that’s not bad. There’s no one I’d rather be then me.”

Tambahan : ” Please love me for me. Because I’m trying to be good”

 

Advertisements

2012 dalam kenangan ;)


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,100 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 5 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

#13 – Makbul


I just watched the last episode of a series entitles Makbul ( Malay for ‘Prayers Granted’) on Tv1. I can safely say the best drama series I’ve ever watched..this is based on the experience just watching the last episode.

It is about a man who is Islam in name but does not practise it. He is portrayed as an aloof, disillusioned person who lead a good life with a good wife and son, but does not feel the need to be thankful to ALLAH. The story follows about a series of granted prayers of villagers around him, after he put his hands together to pray for them, as requested. The incidents baffles him, as he does not even pray once in his life, just bitter towards life. To add to the confusion and stress, all the villagers rushes to his house asking for him to pray for them, even waiting outside his gates. Calling him a ‘wali’ (saint).

The final episode explains the reasons of such happenings. Turns out a simpleton that the man sent to perform umrah (visit to Mecca) prayed at Raudhah ( a sacred place known to Muslims where upon praying there, Insyallah prayers and wishes will be granted), prayed for the man to have 3 prayers granted. And all the 3 prayers of him for 3 villagers had came true.

In the end, the turn of events made him a believer and he started praying.

One of the dialogues that I love are as below:

A group of villagers came to the house gate to ask for prayers. The gardener/right-hand man said, after trying to shoo them away, and a verbal duel that led to the man being put down, said:

;” You guys are like beggars..”

” How dare you? We didn’t come to ask for money…”

” Asking other person to pray for you while you should be praying and asking from ALLAH yourself, are like beggars..”

This struck a note where the society now relies upon a religious person, or some amulet to perform miracles for them. Where upon in Islam there should  not be any intermediate between us and God.

Doa, or a pray to Him is a direct line, you do not need any operator to connect you to Him. Whoever you are, whatever you had done.

I read about the 3 conditions of our prayers ;

“When He says Yes, He grants it..

when He says No, He means that we will get something better…

when He says Wait, He means we will get it when the time is right..”

Alhamdulillah, sometimes ALLAH grants one prayer immediately, and another one that was lingering, all at the same time.

Praying that it is the best towards all.

Amin.:)

P/s : #14 -Dhuha can be read  here , at my other blog kameyrahitamkechil.wordpress.com

#11 – Layar Lara


Satu insiden lucu baru-baru ini.

Tatkala saya dan adik berada di bilik hotel yang berkembar dengan bilik abang, kedengaran lagu King Of Anything dimainkan dari tv sebelah sana.

Saya dengan tergesa menjerit ; ” Wei, filem Made of Honor ada dalam tv ka?”

Adik saya naik keningnya; ” Wei, macamana hang tau?”

Sengih kambing. Abang saya ; ” Beik-beik, satgi dia mula buat reference kat filem Ghost Protocol plak hahaha..”.

Jadi, sejakduamenjak saya asyik ‘jumpa’ perkaitan antara filem-filem lain dengan filem Mission Impossible: Ghost Protocol..

Pause. ” Wei, memang heroin filem Made of Honor ada dalam Ghost Protocol..kan dia bini Ethan Hunt yang dalam persembunyian…”

Gelak besar kami bertiga.

Secara jujurnya, dalam minda saya ada satu folder FILEM yang berpautan kepada folder SOUNDTRACK FILEM, yang juga ada pautan kepada folder pelakon-pelakon Hollywood.

Boleh dikatakan selepas menulis dan berlaman sosial muka buku, keminatan saya adalah kepada filem. Namun bukanlah genre seram.

Image

::Baru selesai review Breaking Dawn (2) dalam Moleskine Passion::

:: Website yang sering dikunjungi untuk info filem..::

Kenangan pertama saya menonton wayang adalah ketika kecil dahulu, tatkala Bapak saya membawa kami sekeluarga menonton filem Universal Soldier di Cathay Alor Star. Itulah kali pertama saya tengok filem Jean Claude Van Damme berlakon. Saya tak ingat sangat jalan cerita filem itu, tetapi saya terasa seperti satu permulaan kepada hubungan yang cantik. A beginning of a beautiful friendship. Satu quote dari filem..Casablanca?

I learnt my so-so English; apart from reading and singing, is from watching these movies.

Saya lihat/ dengar, saya sebut dan saya tulis..masa kecik dahulu, saya juga ada pernah menyimpan buku skrap filem dengan guntingan-guntingan poster filem wayang, bersama dengan quotes. Ya, saya nerd dari kecik lagi.

Sekarang saya ada Moleskine Passion: Film Journal saya dan masih berbuat perkara yang sama. Minat, bukan apa.

:: Passion..::

Rasanya macam tahun depan nak beli Moleskine P. : Book Journal pulak.

Ehem kepada seorang sahabat yang baru membeli Travel Journal. Anda tahu anda siapa. (Welcome to the club!)

🙂

Passion


Jadi mungkin anda sedar saya dah kembali memakai kacamata sejak 3-series ini. Sebenarnya bukanlah berniat hendak berubah imej.

Mata telah kemenjadian alergik kepada kanta lekap.Maka daku kembali ke imej 10 tahun kebelakang. Bila lagi nak berubah kan?

Cinta baru hadir pada harijadi. Hadiah harijadi sebenarnya. (Jadi semua ini dah berlalu hampir 3 bulan lepas; biarlah saya mengomel)

Kad harijadi membesar berkadar terus dengan angka umur…

Saya sayang famili saya!

Mungkin agak keliru bahagian mana yang cinta tersebut , maka saya pautkan cherita chenta di bawa:

Seperti buku bertemu ruas (pardon the pun). Saya merupakan ‘movie buff’ yang suka menulis dalam ertikata menulis yang sebenar.

Dan rasanya hampir setahun saya mengomel di lamanmukabuku, dan jugak pusing Borders The Curve; setiap kali pegang dan letak balik; bila rasanya hendak memiliki sebuah kitab Moleskine ini.

Cinta jarak jauh. Bermimpi. Berangan. Dan kini kau hadir dalam hidupku..( enter scene memeluk Moleskine Passion and..cut).

mememememe..macam..tetetete..tak..pepepe..percaya!

setiap mukasurat terbahagi mengikut topik yang hendak diluahkan,tersusun secara alfabetikal DAN ADA STICKER WEI UNTUK LEKAT SAJA HIAS SANA SINI NAK APA LAGI????

OK OK SABAR SABAR LISA. OK.

Untuk menyahut seruan cuti sekolah yang akan datang, dan juga kelapangan sempena kehabisan kerja perkeranian SPPBS dan SAPS, Insyallah saya akan memaparkan beberapa ” movie review”dari Moleskine Passion saya di kameyrahitamkechil.wordpress.com

(Eksaitednya).

Akan datang ke lamanmukabuku terdekat dengan anda pada bulan Oktober 2012 ini.

Love,always.

*Moleskine Passion terdapat juga Wellness; Music; Recipe; Wine ; Travel; Book ; Cat dan lain-lain boleh dijengah dilaman web mereka. Juga dijual di rangkaian Borders seluruh Malaysia.

Maybe Girl to Yes Woman (?)


The Jumper – Third Eye Blind (Yes Man)

Pada awalnya, sebab pertama saya pinjam DVD Yes Man lakonan utama pelakon komedi unggul Jim Carey adalah hendak menyaksikan scene dia menyanyikan lagu The Jumper nyanyian Third Eye Blind, lagu kegemaran saya di kala remaja dulu.

(Ya, sebab-sebab saya menonton sesuatu filem kadang-kadang rasionalnya tak di sangka).

Kemudian, tontonan kali kedua ini saya seperti “Wow”.

Wow bukan bermaksud ia sepatutnya mendapat anugerah oskar di atas pendedahan kisah humanitarian atau kesan efeknya, atau pelakonnya yang bijak membawa watak.

Wow kerana watak Carl adalah watak yang kita sedia sedar dalam diri , atau saya sedia sedar diri sendiri kadang-kadang.

Carl (Jim Carey) adalah seorang yang sentiasa mencari alasan untuk tidak melakukan sesuatu..sama ada dia memang mengelat (sesuatu yang sengaja akibat malas) atau mengelak (masalah behavioural yang akibat rutin dah terbiasa) itu tak pasti.

Saya sendiri kadang-kadang apabila berhadapan sesuatu yang baru atau di luar zon selesa, pada mula sekali akan mencari sebab untuk tidak melakukannya . Kalau menjawab ajakan lebih kepada Maybe daripada Yes/No.

Kembali kepada kisah Carl yang sudah bosan dengan hidupnya yang semakin merudum, akhirnya menyertai seminar “Yes Man” di atas ajakan teman lamanya yang super-aktif dan sangat upbeat. Maka telah mengikat satu “janji” dengan Guru seminar tesebut supaya mengatakan Ya kepada sebarang permohonan dan ajakan yang sampai kepadanya.

Di sepanjang filem ini penuh dengan kisah bagaimana dari permulaan susahnya nak cakap Ya kepada perkara yang di luar rutin membawa kepada sesuatu yang di luar jangkaan dan pengembaraan yang agak menarik dan lucu. Party Harry Potter, dating dari website persianwife.com . meluluskan pinjaman mikro kepada kawanya yang hendak memilikiti motor Ducati. Walaupun, di sepanjang itu ada juga liku dan kepayahan hasilnya, tetapi ia tetap membawa kepada perubahan positif kepada diri Carl. Dia belajar gitar, bahasa Korea dan juga sukarelawan di pusat gelandangan. Dan akibat dia berkata Ya kepada bekerja pada hari Sabtu, dia telah dinaikkan pangkat oleh bosnya.

Tapi kudos saya berikan kepada watak teman baiknya yang sentiasa tanpa penat mengejar Carl untuk “berinteraksi” dan “berkomunikasi” di luar dunia hermitnya, walaupun telefon berkali-kali tak dijawabnya , bukan kerana nak menjauhkan diri, tapi Carl pada mulanya susah nak jawab Yes kepada option telefon ” Answer Call?”.

Sahabat yang sentiasa percayakan dan memberikan dorongan supaya diri jadi lebih baik dari yang sebelumnya, dan sahabat yang akan kata ” tak palah, sekurang-kurangnya kita cuba..” dan senyum, kemudian kita rasa ” Alah, apala aral ni sikit ja..i still have my friends”.

Saya akan cuba untuk menjadi Yes Woman dari Maybe Girl sebelum ini. Bismillahi tawakaltu.

Who knows right? I still have my best friends to fall back to.

Insyaallah.

The Metaphore of North South Expressway


(dipetik dari website Probitas Et Fides)

Its one of those days when i felt really ugly.

I look in the mirror before i go out and wondered “what the hell am i wearing?”.

People around seems to be going somewhere and doing something or achieving something.

Luckily, the wage just came in and i splurged on a few clothes.

Its a wonder what shopping does to your mood. Amazing.

And to top it, i have to be the solo-driver back to Kedah.

I always get this nervous jitter when faced with something i need to take charge in.

” Oh Ya Rabb. 6 hours..will i be able to do this? What if my car broke down in the middle of nowhere? What if i get sleepy? What if I feel that i can’t drive anymore?What if..?”

Luckily, my Ma is beside me to give me the moral support.

Alhamdulillah, i arrived at my hometown 6 hours after i started driving from Kota Damansara. Elated and feels therapeutic.

What have i learnt from this experience?

#1 – The Power of Do’a – silly to say that i learnt the doa for travellling from my students as they have to stand in line and recite it before finishing the day. We may plan and plan but if He is Most Powerful upon our fate. (yes , i do say the prayer in a sing-song-ey melody like they do).

#2 – Expect the Worst – though my next routine car check-up is in August, i still asked for the petrol station attendant to check whatever is necessary for a long trip.  Along the drive i saw many cars sided on the emergency lane and Thank Allah i was not one of them.

#3 – To Achieve a High Goal, set a few small goals and when upon reaching it, reward yourself – 6 hours driving is daunting. ” So okay i aim to reach Tapah first then stop for a drink. ” ” Great, let’s aim for Sungai  Perak and stop for gas” ” Phew, lunch at Gunung Semanggol-lah alang-alang” ” Now, let’s drive all the way home..and eat at Marrybrown Giant!”

#4 – Set your standards, and try your best to achieve it – Unconciously, ( now that i realise it) when i drive long distance i try not to be directly behind a car; meaning i feel the need to overtake every car in front of me until there is a great gap between cars. Only in that gap that i pull back and stay in the middle lane..until i came up to a car in front of me. And the “game” begins again. Then out of the blue., it’s my next pitstop 500m away.

#5 – Obstacles sometimes is a time to sit back and relax, and panic will just confuse you-  I came upon a traffic after a long non stop drive, then i decided just relax and daydream to the music. Then turns out it was a police roadblock and i panicked and searched for my driving license and couldn’t find the recent one. Afterwards at the next pitstop, turns out the ‘old’ one was the recent one because i wrongly looked at the renewal date.

#6-  Be thankful for what happen to you, and what did’nt, because ALLAH knows better – I came upon another traffic and kept mumbling and complaining..then to realised that it is because of an accident. I thanked ALLAH that i was not involved in it because i am sure the lorry just overtook me minutes ago.

#7- The importance of cheerleaders in the race of life – My mom is such a great co-driver. She tries to be awake most of the time because she knows her sleeping will get me ‘infected’, and she is such a joker that kept me awake laughing my head off. I love you Mama!

#8- Life is like a movie. Choose the right soundtrack to get in the mood – My car is still CD based (as opposed to USB-readied nowadays)  but i have no recent songs. So i go through all the radio stations along the way, through all the states searching for the songs that i can sing to. ( My sister and me always duet a do-able songwhile driving, like The Boy is Mine).

Like a saying in Malay , ” Gold rain showers in other people’s place, (but) stone  rains in in own’s place, but it it always better in owns place..”

Hoping to have a great rest in Kedah. Amin.

Mencari Adiwiraku


adiwira perkasa

Untuk katakan saya menunggu mereka bersatu di skrin setelah sekian lama, ya juga.

Mungkin kerana rindukan keperkasaan Thor dan juga karisma Tony Stark dalam filem-filem lepas.

Saya bergegas dari kenduri sebelah rumah pada pukul 2.30 petang ke Kuala  Selangor untuk tayangan pukul 2.45 seperti  “driving like the devil”. 

Sampai-sampai saja dah mula hampir 5 minit. Ibu dah gembira sebab sudah dapat popcorn.

Saya gembira kerana akhirnya sampai juga.

Walaupun Hulk telah bertukar tangan dari Eric Bana ke Edward Norton ke akhirnya hero romantik Mark Ruffalo, yang saya rasa berjaya membawa watak lelaki yang bijak tetapi di bawahnya adalah bom berdetik.

Walaupun saya terkilan tak sempat tengok Ironman 2 dan Captain America.

Epik juga rasanya. Goosebump melihat adiwira-adiwiraku bergabung tenaga dan kuasa super unttuk menewaskan Loki, dewa jahat, abang tiri Thor.

Sukakan unsur humor yang terselit, tanpa kering gusi.

Tatkala Hulk membelasah teruk Loki yang membebel berlagak dan riak pada mulanya sangatlah sakit perut ketawa, mungkin kerana kita semua pernah berdepan dengan orang sebegitu dan ingin memperlakukan sedemikian.

Tapi yang paling saya ingatwatak Agen Phil, yang ajen SHIELD biasa yang minat Captain America dan mempunyai trading cards yang ingin diautograph sendiri oleh idolanya pada awal cerita.

Teringat saya tatkala saya curi-curi baca komik Marvel  abang saya. Komik X-Men dan Spiderman dan Punisher dan Venom dan banyak lagi secara senyap-senyap kerana abang saya garang dahulu.

Saya pembaca yang rakus. Satu demi satu demi satu saya tarik dari susunan yang cantik kemudian kena marah kerana tidak susun dengan elok semula.

Terpahat di ingatan kotak-kotak komik dengan adegan aksi dilukis. Dan majukedepan hampir 20 tahun kemudian saya lihat mereka di skrin besar.

Jauh ke dalam, rasanya saya seperti Phil, walaupun dah besar panjang, masih meminati adiwira-adiwira perkasa.

Terima kasih kerana menceriakan dan memberi semangat segar.

Kepada Thor, Ironman/Tony Stark, Dr. Brennan, Black Widow, Hawkeye,Captain America.

#24 – Pride and Prejudice


“Your favourite movie and what’s it about”

Jiwa romantika di amor dan Jane Austen tak dapat dipisahkan.

Tak pernah jemu saya nak tonton lagi dan lagi dan lagi.

Filem ini merupakan adaptasi dari karya agung beliau, Pride and Prejudice, yang juga menghasilkan karya Sense and Sensibility dan juga Emma.

Keluarga Bennet terdiri daripada Encik dan Puan Bennet yang mempunyai 5 orang anak perempuan, di mana pada zaman itu, adalah penting untuk mengahwinkan anak dengan orang-orang yang berkepentingan.

Encik Bennet adalah seorang lelaki yang laidback, berbeza dengan karakter Puan Bennet yang sangat sibuk ingin menjodohkan anaknya dengan prospek-prospek yang ada.

Walaubagaimanapun, karakter utama filem ini adalah Elizabeth Bennet, anak tengah keluarga ini yang dengan jayanya dilakonkan oleh Kiera Knightley, adalah seorang gadis yang berupa biasa-biasa, berjiwa memberontak dan inginkan cara tersendiri. Berbanding kakak cantiknya yang lemah-lembut, dan pemalu ; Jane (Rosamund Pike) dan adiknya ; Kitty; (Carey Mulligan )yang seorang lagi yang remaja, berani dan go-getter, Elizabeth merupakah karakter yang kita sedia memahami anak tengah.

Kehadiran Encik Bingley dan kakaknya Miss Bingley yang kaya ke kawasan tersebut telah mencetuskan satu usaha dari Puan Bennet untuk menjodohkan Jane dengan Encik Bingley. Walaubagaimanapun, Miss Bingley yang sombong menganggap Jane tak cukup sekufu dengan adiknya.

Hadir Mr. Darcy sebagai teman baik Encik Bingley yang menghadirkan satu love-hate relationship aura kepada drama perhubungan antara Jane-Mr-Bingley, dan juga Mr. Darcy kepada Elizabeth sendiri.

Kemelut  dalam diri ,antara apa yang Elizabeth mahu dan kesediaan atau tidak ; diulas dalam kehadiran sepupunya,Mr. Collins melamarnya. Dia langsung menolak. Tidak cukup dimarahi ibunya, Elizabeth terpaksa menghadapi kenyataan yang Encik Collins terus melamarkan kawan baik Elizabeth , Charlotte. Bukan kerana cinta, Charlotte mengahwini Collins kerana inginkan masa depan yang lebih baik.

Hadir juga Mr. Wickhams , seorang soldadu yang karismatik tetapi diselindungi dengan kisah silam yang tidak baik bersama Encik Darcy. Dalam perantaraan bibit-bibit perasaan dengan Mr Wickham dan ketidakpastian dengan Encik Darcy, adiknya Kitty telah melarikan diri dengan Mr Wickham dan menunjukkan belangnya yang sebenar.

Drama demi drama. Adiknya pulang setelah berkahwin dengan Mr. Wickham, makcik Encik Darcy yang tak suka anak saudaranya bersosial dengan orang kelas bawahan, dan juga kegugupan Encik Bingley dalam ingin meluahkan perasaan kepada Jane.

Adakah all wells that ends well? Jane dapat berkahwin dengan Encik Bingley, dan Mr. Darcy dapat menurunkan egonya dan mengaku perasaannya terhadap Elizabeth?

Akhiran cerita ini harus ditonton sendiri oleh anda, kerana bukan sahaja barisan pelakon yang hebat, tetapi alunan lagu klasikal berlatarbelakangkan pemandangan cantik England merupakan satu rollercoaster jiwa dan perasaan.

Untuk quote Charlotte: “Not all of us can afford to be romantic, Lizzie.”

Once in a while. Once in a while. hmm.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: