2012 dalam kenangan ;)


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,100 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 5 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

Advertisements

#11 – Layar Lara


Satu insiden lucu baru-baru ini.

Tatkala saya dan adik berada di bilik hotel yang berkembar dengan bilik abang, kedengaran lagu King Of Anything dimainkan dari tv sebelah sana.

Saya dengan tergesa menjerit ; ” Wei, filem Made of Honor ada dalam tv ka?”

Adik saya naik keningnya; ” Wei, macamana hang tau?”

Sengih kambing. Abang saya ; ” Beik-beik, satgi dia mula buat reference kat filem Ghost Protocol plak hahaha..”.

Jadi, sejakduamenjak saya asyik ‘jumpa’ perkaitan antara filem-filem lain dengan filem Mission Impossible: Ghost Protocol..

Pause. ” Wei, memang heroin filem Made of Honor ada dalam Ghost Protocol..kan dia bini Ethan Hunt yang dalam persembunyian…”

Gelak besar kami bertiga.

Secara jujurnya, dalam minda saya ada satu folder FILEM yang berpautan kepada folder SOUNDTRACK FILEM, yang juga ada pautan kepada folder pelakon-pelakon Hollywood.

Boleh dikatakan selepas menulis dan berlaman sosial muka buku, keminatan saya adalah kepada filem. Namun bukanlah genre seram.

Image

::Baru selesai review Breaking Dawn (2) dalam Moleskine Passion::

:: Website yang sering dikunjungi untuk info filem..::

Kenangan pertama saya menonton wayang adalah ketika kecil dahulu, tatkala Bapak saya membawa kami sekeluarga menonton filem Universal Soldier di Cathay Alor Star. Itulah kali pertama saya tengok filem Jean Claude Van Damme berlakon. Saya tak ingat sangat jalan cerita filem itu, tetapi saya terasa seperti satu permulaan kepada hubungan yang cantik. A beginning of a beautiful friendship. Satu quote dari filem..Casablanca?

I learnt my so-so English; apart from reading and singing, is from watching these movies.

Saya lihat/ dengar, saya sebut dan saya tulis..masa kecik dahulu, saya juga ada pernah menyimpan buku skrap filem dengan guntingan-guntingan poster filem wayang, bersama dengan quotes. Ya, saya nerd dari kecik lagi.

Sekarang saya ada Moleskine Passion: Film Journal saya dan masih berbuat perkara yang sama. Minat, bukan apa.

:: Passion..::

Rasanya macam tahun depan nak beli Moleskine P. : Book Journal pulak.

Ehem kepada seorang sahabat yang baru membeli Travel Journal. Anda tahu anda siapa. (Welcome to the club!)

🙂

#5 – Coming to A Bookshelf Near You


Daily Prompt : Write a summary of the book you’ve always wanted to write for the back cover of its dust jacket.

:: Hakcipta Terpelihara::

” Average. That’s what people say about her. Not too pretty, just the right intelligence. Always doing the right thing. You can expect Mariam to be there when you need her. Except just a bit different . She doesn’t seem to remember her past. She always thought that all she wanted was to be living in the quiet little town of Paloma all her life. Until one day, she received a letter informing of her inheritance of a gold Eiffel necklace from her grandmother she doesn’t know she had one.  Can she overcome her crushing fear of flying to learn about her true past in Paris and learn there is more to the world than being an average? “

“Sederhana. Mereka yang disekeliling selalu berkata begitu mengenainya. Tidaklah terlalu cantik, kepandaian ala kadar. Selalu berbuat perkara yang betul. Anda boleh harapkan Mariam untuk bersama anda di saat susah. Tetapi ada sedikit kelainan. Dia tak ingat masa lepasnya. Dia ingat yang perkara yang dia paling gembira adalah hidup di pekan kecil Paloma seumur hidupnya. Sampai tiba suatu hari, dia menerima sepucuk surat memberitahunya mengenai perwarisannya akan sekalung rantai emas Eiffel dari nenek yang dia tidak tahu dia ada, Bolehkah dia mengatasi ketakutan yang amatnya terhadap menaiki kapal terbang untuk mengetahui mengenai sejarah asalnya di Paris, dan mengetahui bahawa dunia ini sebenarnya lebih dari sederhana?”

* Disclaimer : I have a lot of synopsis for a lot of the books in my head, some are better than this..but I’m writing after a 7 hour journey on a bus, and nearly a week of travelling from North to South and back again. So this is the best i can do..for now. 

Passion


Jadi mungkin anda sedar saya dah kembali memakai kacamata sejak 3-series ini. Sebenarnya bukanlah berniat hendak berubah imej.

Mata telah kemenjadian alergik kepada kanta lekap.Maka daku kembali ke imej 10 tahun kebelakang. Bila lagi nak berubah kan?

Cinta baru hadir pada harijadi. Hadiah harijadi sebenarnya. (Jadi semua ini dah berlalu hampir 3 bulan lepas; biarlah saya mengomel)

Kad harijadi membesar berkadar terus dengan angka umur…

Saya sayang famili saya!

Mungkin agak keliru bahagian mana yang cinta tersebut , maka saya pautkan cherita chenta di bawa:

Seperti buku bertemu ruas (pardon the pun). Saya merupakan ‘movie buff’ yang suka menulis dalam ertikata menulis yang sebenar.

Dan rasanya hampir setahun saya mengomel di lamanmukabuku, dan jugak pusing Borders The Curve; setiap kali pegang dan letak balik; bila rasanya hendak memiliki sebuah kitab Moleskine ini.

Cinta jarak jauh. Bermimpi. Berangan. Dan kini kau hadir dalam hidupku..( enter scene memeluk Moleskine Passion and..cut).

mememememe..macam..tetetete..tak..pepepe..percaya!

setiap mukasurat terbahagi mengikut topik yang hendak diluahkan,tersusun secara alfabetikal DAN ADA STICKER WEI UNTUK LEKAT SAJA HIAS SANA SINI NAK APA LAGI????

OK OK SABAR SABAR LISA. OK.

Untuk menyahut seruan cuti sekolah yang akan datang, dan juga kelapangan sempena kehabisan kerja perkeranian SPPBS dan SAPS, Insyallah saya akan memaparkan beberapa ” movie review”dari Moleskine Passion saya di kameyrahitamkechil.wordpress.com

(Eksaitednya).

Akan datang ke lamanmukabuku terdekat dengan anda pada bulan Oktober 2012 ini.

Love,always.

*Moleskine Passion terdapat juga Wellness; Music; Recipe; Wine ; Travel; Book ; Cat dan lain-lain boleh dijengah dilaman web mereka. Juga dijual di rangkaian Borders seluruh Malaysia.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: