Dongak Ke Atas.


Atas/Bawah?

Atas/Bawah?

Subhanallah. Alhamdulillah.

Ini pandangan saya tatkala saya letakkan kepala di buai taman rumah.

Secara jujurnya, dongakan saya ke langit dengan harapan dapatkah melihat syurga?

Kemudian saya tertawa sendirian, mana mungkin hamba yang banyak dosa seperti ini mampu melihat sekadar dengan dongakan?

Tapi itu sebenarnya bagi saya metafora langit.

Syurga Jannah takkan dinampakkan dengan mata kasar.

Tapi kalau sudah langit sebegini sudah begitu hebat dan indah, tidakkah kita tertanya bagaimanakah lebih hebatnya syurga Jannah?

Metafora langit adalah metafora harapan.

Metafora kekuasaanNya. 

Metafora betapa kerdil dan mikroskopiknya kita di Bumi ini berbanding ciptaanNya yang Maha Hebat. Walaupun kita manusia, hanya dijadikan dari tanah yang lembik, tetapi kitalah Khalifah di sini. We are the chosen one.

Metafora pengampunanNya. Berapa juta kali kita berdosa setiap hari, tetapi Alhamdulillah, masih menghirup udara segarNya, deria semua Insyallah masih berfungsi untuk nikmat-nikmat ini.

Metafora kehebatanNya. Sedang saya mendongak ke langit yang kelihatan tiada berpenghujung ini, pada masa yang sama, saya dapat melihat sel-sel mikroskopik serta bakteria yang melintas di hadapan mata saya.

Juxtaposed. The biggest creation in the world the eyes can see.The smallest creation the eyes can see.

Allahuakhbar.

Note to self: This world is much more bigger than your bubble. Step out and look at the bigger picture.

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal;

(Iaitu) orang-orang Yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha suci engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.

(Surah Al-’Imran: Ayat 190-191)

Katakanlah (wahai Muhammad): Perhatikan dan fikirkanlah apa yang ada di langit dan di bumi dari segala kejadian yang menakjubkan, yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya).

(Surah Al-Yunus: Ayat 101)

Spring of Sakura


 

Alhamdulillah.

It’s almost like the spring here in Malaysia. At least, in Kedah.

The explosion of the cherry blossom around my hometown is like a beautiful, soft and gentle celebration.

Image

Sakura

A blessing, hopefully as a sign that it’s the end of the hot and humid season. And a sign from Allah for us to persevere, because “fainna maal usri yus rho, inna maal usri yus rho”. After every hardship, there will sure be comfort and peace.

 

Kononisme : Feeling-feeling like  (konon) is the posing mosing

Kononisme : Feeling-feeling like (konon) is the posing mosing

The quarter of 2014 has not been a smooth ride for us, Malaysian, and for most of us. Our prayers everyday are still with the missing flight MH370 , entering its 31st day. Some of my friends and family face great hardship.

My schedule is full most of the time.(This is my first post for 2014! It’s already April!)

I try my very best not to use the word ‘busy’ as it sounds like an excuse, because I realized if you want something, you will make time for it. So this year, I’m trying my very best to avoid ‘busy’ and make time. Insyallah.

Alhamdulillah, after 7 years of living here and there and most of the time living like a nomad, I have finally back in hometown to serve locally. I am now a teacher somewhere in a kinda outback school in Pokok Sena, some 45 minutes from my mom’s house. I love the scenery on the way to school, and I love the school. So what is 45 minutes, huh?

Subhanallah

Subhanallah

A best friend and I fulfilled our promise to come back to Kedah and “make roots” here. Now the 3 of us, is working to make the best of our dreams. My bestie, the chef extraordinaire fulfills her dreams to open this great cafe, and another one of being a great global businesswoman. About my dream, lets just say I will keep it under wraps for now. I’m very protective. 😛

The timing of the cherry blossom ‘spring’ season is right on. I needed something after an exhausting quarter of the year.

My bestfriend, Nadiah. Thank you for stepping in the moment.

My bestfriend, Nadiah. Thank you for stepping in the moment.

An idea made me smile and messaged my bestie.

” Jom, let’s do a photoshoot under the cherry blossoms? ”

” JOMMMMMMMM……”

What an experience! Been a while for my G11 but it was worth every moment of this craziness.

I always wonder if I ever will see the cherry blossom Sakura in Japan ever. Alhamdulillah, praise ALLAH for bringing us this season for us to enjoy.

It made me smile.

“I had a dream so big and loud
I jumped so high I touched the clouds…”

 

 

 

“It’s The Little Things That Makes You Happy..”


:: Biru Diraja::

:: Biru Diraja::

Sudah sampai!

Cenderahati-cenderahati saya dari Eropah!

Alhamdulillah. Terima kasih kepada yang empunya diri; kiriman ini, seperti dalam blog saya terdahulu, Europe Je’taime.

::Aura Eropah di Bumi Selangor::

::Aura Eropah di Bumi Selangor::

::  Hearts::

:: Sungguh…..::

Pinggan Komemoratif Perkahwinan Will & Kate, magnet peti ais kasut kayu Holland serta pemandangan sungai/gandola Venice.

Saya kekurangan satu item Eiffel Tower yang belum kunjung tiba. Hint * Hint *.

Saya terkenang satu cerita tatkala saya sedang mencari stokin sukan keliling rumah untuk pergi joging. Tiba-tiba saya terjumpa sepasang yang saya selitkan di tepi beg komputer riba saya :

“Alhamdulillah! Nasib baik Lisa berpandangan jauh!” saya kata kepada diri sendiri. Secara ironi jugak.

Mama yang sedang menonton TV tersengih, sambil melihat saya dan berkata dengan tawa;

“It’s the little things that makes you happy, huh?”

Saya jengilkan mata sambil tersengih sebab Mama sungguh menyelami.

It doen’t take much to make me happy.

Contohnya tengok pembelian saya yang baru:

::Sungguh kecik. Tapi sangat banyak perkataaan!"

::Sungguh kecik. Tapi sangat banyak perkataaan!”

wordsearch

::Mari mencari maksud cara oldskool::

Gaya studi SPM konon.

Mari menimba ilmu menggunakan kamus (kerana saya tiada telefon “pintar” untuk Google maksud).

I’m a geek and I’m proud of it.

Ngeeeee.

*Berdoa supaya hujung minggu ini lebih baik dari yang lepas, dan yang seterusnya lebih baik dari minggu ini, serta diberi rezeki dan ketabahan atas apa yang bakal di masa hadapan. Amin Ya Rabbal Alamin.

Europe, Jet’aime


Alhamdulillah.

Minggu pertama bertugas sebagai Pengadil Padang (Pegawai Kejohanan) MSSR merupakan pengalamaan yang bermakna. Walaupun sekadar memegang tugas yang kecil, banyak perkara-perkara teknikal yang saya pelajari dari pegawai-pegawai senior.

Saya jemput sahabat terdekat saya untuk menjadi seorang Pengadil kerana tahun ini kami kekurangan pegawai. Kawan saya, seorang yang sangat bersemangat tinggi dan suka mencuba sesuatu yang baru, F, datang dengan jayanya membantu kami walaupun dalam masa yang sama menjadi guru pengiring/ jurulatih pasukan sekolah.

Sedang saya berbual dengannya untuk bertugas untuk minggu hadapan, giliran MSSM;

” Kak, minggu depan saya dah tak ada..”

” Tak ada? (Fikir). Oh! Le’ Paris, madamemoisselle! Oui!”

:: konon saja::

:: konon saja::

Pada bulan Oktober tahun lepas, F telah mengajak saya menyertainya untuk jelajah benua Eropah. Oleh kerana kekangan wang dan juga beberapa faktor lain, saya membuat keputusan untuk tidak menyertainya.

Masa sungguh cepat berlalu.

Rasa sungguh cemburu sebenarnya melihat sahabat-sahabat terbang sekeliling dunia melihat negara orang. F ini hobinya memang suka merantau ke negara orang.

Semasa berbual bersama-sama dengan beberapa kawannya tadi, bersama keenakkan keropok losong Tanjung Karang dan segelas air sirap limau suam, kami berbual mengenai cenderahati, waspada, keseronokan dan juga keterujaan.

Semangat teruja dan juga wistfulness (cemburu-sayu) dilahirkan dalam bentuk perbualan dalam kereta di bawah:

” F, nanti ko sampai Paris, ko ambik gambar snowflake kat aku tau..aku teringin nak tgk bentuk snowflake..“. Sahabatnya yang sedang sarat mengandung berpesan. Ngidam.

“Ok, ok nanti aku pinjam mikroskop di sana ambik gambar kat ko…”

Kami ketawa sekereta.

Kami sebagai sahabat sebenarnya, dalam kecemburuan, mahukan yang terbaik dan kebahagiaan kepada sahabat-sahabat yang lain. Saya doakan yang terbaik untuk F dan juga kawannya yang bakal menjelajah dunia impian di Eropah hujung minggu ini, semoga kami yang lain dapat juga sampai di situ nanti.

” Hah, akak tahu nak pesan apa!!”

” Apa?”

” Any souvenirs from the Will & Kate Wedding…dan juga jangan lupa fridge magnet dari semua tempat ko sampai ek..”

“Oraits..tapi kena upfront duit lah kak, exchange rate tinggi..” Sengih comel F. Nasib baik comel.

” No worries”.

Semoga selamat semuanya. Bila gamaknya hendak mendapat jemputan ke Tanah Suci pula bagi diriku.

Amin.

2012 dalam kenangan ;)


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,100 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 5 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

Guerrilla Deco


:: Belajar melukis waktu kemahiran hidup dulu. Tulisan masih sama macam sekolah::

:: Belajar melukis waktu kemahiran hidup dulu. Lukisan comot masih sama macam  waktu PMR::

Fuh.

Penat bukan apa. Tadi saya baru balik dari memulakan Fasa Kedua “menaiktaraf” kelas yang baru saya dapat.

Kelas sudah siap dicat, Alhamdulillah, cuma keadaan masih cang-kelewang (semak) sebab sekolah saya sedang  dalam proses menaiktaraf tahap mega.

Bertungkus-lumus tadi untuk membuat menyiapkan perkara asas untuk papan kenyataan pun ambil masa berjam.

::Lama sudah rasanya hendak mencuba krof dengan ribbons. This year taking tips from Sifu Martha Stewart on making ribbon garlands::

::Lama sudah rasanya hendak mencuba krof dengan ribbons. This year taking tips from Sifu Martha Stewart on making ribbon garlands::

Memang saya akui saya sangat-sangat amatur dalam seni menghiaskan dalam/ interior decor.

Tapi saya minat. Rasanya itu yang penting.

Perasaan sekarang bercampur-baur; mungkin kerana tahun ini saya tak dapat menetapkan satu tajuk yang…satu?

Tahun lepas, saya telah ‘menaiktaraf” kelas saya dengan satu tema (boleh baca di sini). Tapi tahun ini tak dapat untuk kohesif (ayat besar untuk hari ini..uuuu).

Apa pengajaran yang saya dapat dari projek kali ini?

:: The best place to splurge on a budget on cloth around this area is at Nagoya Rawang (lama). Clockwise: White cloth with silver sparkly RM5/m, curtain skirting with yellow flowery details RM2.50/m, blue cotton gingham RM 2.80/m. ( murah gils)::

:: The best place to splurge on a budget on cloth around this area is at Nagoya Rawang (lama). Clockwise: White cloth with silver sparkly RM5/m, curtain skirting with yellow flowery details RM2.50/m, blue cotton gingham RM 2.80/m. 2 jam rasanya pusing pilih kain sebab banyak. ( dan murah gils)::

Just go with the flow.

Ya, pada awalnya saya ada satu tema yang padu, nak kaler macamni macamni macamni sahaja dan tak mau tengok yang lain.

Kemudian apabila keluar mencari sumber, melihat menaakul dan membayangkan suasana kepraktikallannya secara am, pelan tinggal pelan.

Kemudian melihat sesi ‘meet and greet’ bersama bahan dan lokasi, terasa mula meragui kebolehan diri untuk setia pada asalnya.

Merasakan mungkin tidak dapat menandingi yang sebelumnya.

Maka, guerrilla deco bermula.

Terjah masuk dengan apa yang ada, dan buat keputusan apabila perlu buat keputusan. Ubah mengikut suasana.

I don’t have a set theme this year, because I’m going guerrilla deco.

Please pray that everything will turn out right. And don’t put high hopes.

Saya hanya seorang yang sangat sangat amat amatur, tapi sangat sangat minat.

Ok, nak sambung buat kraf bersama Kak Martha.

#7 – Anatomi Sebuah Kemarahan


Ada orang parking kereta di belakang kereta anda yang sedang parking dalam lot parking yang sebenar. Anda hendak keluar dan meninggalkan kawasan tersebut. Apa anda akan buat? Adakah anda akan marah kepada orang tersebut?

Ini cerita saya. Dan cerita mengenai marah.

Saya baru sarapan pagi di sebuah tempat makan yang popular, akibatnya parking penuh. Kereta sidia diletakkan betul-betul di belakang saya. Di dalamnya ditinggalkan ibunya yang tua, termangu-mangu apabila saya hon kereta berkali-kali dalam usaha menarik perhatian pemilik kereta tersebut.

Saya tahu dia telah lama parking belakang saya, kerana sejak saya mula masukkan parkir, dia tiba-tiba parking  belakang saya. Jadi, saya seperti ” So, okay fine..mungkin sekejap..”

Saya balik, dalam setengah jam kemudian keretanya masih disitu.

Kembali kepada kisah hon tadi, dia baru keluar dari kedai setelah beberapa lama.

Dia: Sorry. Sorry aa.

Saya: Kenapa you parking belakang kereta i? Mana boleh parking macamni??

Dia: Mana ada parking di tempat lain? Bukannya you mati kalau I parking kat sini!!!

(Bila dia sebut perkataan MATI tu saja, dah rasa berapi sampai ke kepala!)

Saya : Mana tau kot i mati tunggu u kat sni!!! Ikut suka hati ja!!!

Mak saya memujuk saya untuk beredar dan masuk ke dalam kereta. ” Mama kenal dia, memang dia terkenal kaki gaduh kat sini..sampai menjerit-jerit “.

Kemudian, setelah beredar pergi saya sedar saya berpeluh, dan hati berdebar. Kemudian rasa penyesalan tiba.

Saya teringat sebuah cerita saya baca di Reader’s Digest:

Sepasang suami isteri sedang memandu dalam sebuah bandar yang dilawatinya. Secara tidak sengaja, suaminya membelok masuk ke sebuah lorong yang bertanda No Entry , dan hampir bertembung dengan seorang wanita yang sedang berjalan. Pejalan kaki itu menjerit ; ” Woi, ni lorang No Entrya la BODOH!!” Si isteri dalam keterkejutan, ingin membalas tempias cacian pejalan kaki itu. Si suami, yang terkenal dengan nickname Zen Master, tiba-tiba menurunkan tingkap kereta;

” Kami ini orang baru di kawasan ini. Jalan ni No Entry yer?”

” Errr..ya. Kan ada di depan lorang tu tadi..”

” Oh, sorry, kami tak nampak tadi. Kami mintak maaf yer kak. Terima kasih banyak-banyak kerana mengingatkan kami.”

” It’s ok. Takpa”. Mereka berpisah dengan senyuman.

Dengan penyesalan saya terngiangkan cerita tersebut. ” I should have handled it better..he said he was sorry..” .

Kemudian, apabila orang hadapan begitu mengambil masa menggunakan Cash Deposit Machine, saya diam. Dan apabila dia berkali-kali salah menekan walaupun dibantu saya, saya tarik nafas juga tapi diam. Kemudian apabila dia sudah berjaya menyelesaikan transaksi, dan tanpa toleh mengucapkan terima kasih, saya redha.

For, i hope, in that small gesture, somehow, i had paid my dues of my anger.

Nabi Muhammad S.A.W pernah berkata ; ” Orang yang gagah adalah orang yang menahan kemarahannya..”.

Gagah itu susah.

#6 – Inspiration


Inspiration from everything

One of the rare blogs where it’s gonna be full of pictures of me.

I’m kind of a reclusive when it comes to my own pictures in this blog because I feel its better for my own writing to show who I really am.

The Daily Post post a  Special Photo Challenge  : “Show us photos of yourself doing things that inspire you to blog.”

After ten years of writing, even when my own mother asks me what do I write about?, I am still dumbfounded to answer quickly.” Stuffs..” I answered in defiance. She’s just learned about  Internet and Youtube , so it seems far off she will become my follower on WordPress.com . I forgive you, Ma.

Most of my writings come from my musings on being a teacher to adorable kids. My sixth going on seventh year being a teacher, from a Science to English teacher, and also in turn the kids taught me a lot about life, the way I see it and the way they see it. The way that I sometimes overcome the obstacle of a new and still learning teacher, and the pedagogy in the classroom, by being ( at times, literally!) one of them. They had taught me to always have a young heart.

::30 going on 13::

Some of the time, I reflect on the life and how it makes me feels.

:: Crashing the Hard Rock Hotel in Penang::

My adventures with my friends and family.

::Crazy family time in Malacca::

How being an aunt brings out the maternal sides of me. It also helps to the cute factor to have a handsome toddler to tag along.

::excuse my creepy face::

And almost all of the time, what I write about is being myself. A nerd who just loves writing about everything.

:: Goofing off at Tesco::

Passion


Jadi mungkin anda sedar saya dah kembali memakai kacamata sejak 3-series ini. Sebenarnya bukanlah berniat hendak berubah imej.

Mata telah kemenjadian alergik kepada kanta lekap.Maka daku kembali ke imej 10 tahun kebelakang. Bila lagi nak berubah kan?

Cinta baru hadir pada harijadi. Hadiah harijadi sebenarnya. (Jadi semua ini dah berlalu hampir 3 bulan lepas; biarlah saya mengomel)

Kad harijadi membesar berkadar terus dengan angka umur…

Saya sayang famili saya!

Mungkin agak keliru bahagian mana yang cinta tersebut , maka saya pautkan cherita chenta di bawa:

Seperti buku bertemu ruas (pardon the pun). Saya merupakan ‘movie buff’ yang suka menulis dalam ertikata menulis yang sebenar.

Dan rasanya hampir setahun saya mengomel di lamanmukabuku, dan jugak pusing Borders The Curve; setiap kali pegang dan letak balik; bila rasanya hendak memiliki sebuah kitab Moleskine ini.

Cinta jarak jauh. Bermimpi. Berangan. Dan kini kau hadir dalam hidupku..( enter scene memeluk Moleskine Passion and..cut).

mememememe..macam..tetetete..tak..pepepe..percaya!

setiap mukasurat terbahagi mengikut topik yang hendak diluahkan,tersusun secara alfabetikal DAN ADA STICKER WEI UNTUK LEKAT SAJA HIAS SANA SINI NAK APA LAGI????

OK OK SABAR SABAR LISA. OK.

Untuk menyahut seruan cuti sekolah yang akan datang, dan juga kelapangan sempena kehabisan kerja perkeranian SPPBS dan SAPS, Insyallah saya akan memaparkan beberapa ” movie review”dari Moleskine Passion saya di kameyrahitamkechil.wordpress.com

(Eksaitednya).

Akan datang ke lamanmukabuku terdekat dengan anda pada bulan Oktober 2012 ini.

Love,always.

*Moleskine Passion terdapat juga Wellness; Music; Recipe; Wine ; Travel; Book ; Cat dan lain-lain boleh dijengah dilaman web mereka. Juga dijual di rangkaian Borders seluruh Malaysia.

It’s all Geek to me


::Iron..Lady(?). Jangan mare ek, Margaret Thatcher::

” Being a geek is all about being honest about what you enjoy and not being afraid to demonstrate that affection. It means never having to play cool about how much you like somehing. It’s basically a license to proudly emote on a somewhat childish level rather that behave like a supposed adult. Being a geek is extremely liberating.” – Simon Pegg, pelakon komedi British.

* Menjadi ‘geek’ adalah sebenarnya mengenai bersifat  jujur dengan apa yang anda suka dan tidak takut untuk mempamerkan kecintaan itu. Ia bermaksud tidak perlu berlagak ‘cool’ mengenai betapa sukanya anda suka kepada sesuatu. Secara amnya, ia adalah  ‘lesen’ untuk (secara bangganya) meluahkan perasaan yang sedikit sebanyak pada aras keanak-anakkan daripada (kononnya) sepatutnya berlagak seperti ‘dewasa’. Menjadi ‘geek’ adalah sesuatu perasaan yang sungguh membebaskan.”

p/s: Selamat Hari Jadi buat Paksu. Sila emelkan gambar anda yang dengan mask Thor itu. Opps. Hehehe.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: