Female Friendship Truths


Ini saya petik dari artikel 18 Female Friendship Truths by (the film) Bridesmaid di laman sesawang Buzzfeed.com.

Sungguh tepat beberapanya walaupun secara realitinya hanya mengaku dalam hati!

Saya hanya pilih beberapa yang menepati gaya budaya peribadi dan lokal. Sila check jika ia berlaku dalam persahabatan anda ūüėČ

:: Girlfrens - Karya 2010 Pesta Limbamg::

:: Girlfrens – Karya 2010 Pesta Limbamg::

1. Sesi meluahkan perasaan antara girlfrens adalah seperti penyucian jiwa, tetapi lebih mendalam.

2. Kalau kawan kita tidak suka kepada seseorang, kita akan automatik tidak suka kepada orang itu juga tanpa mengetahui sebabnya.

3. Apabila sahabat terbaik kita berjenaka mengenai inside joke dengan orang lain, sesuatu di dalam hati kita terasa seperti tercalar.

4. Kadang-kadang kita hanya perlu memberi sebuah pandangan kepada sahabat kita, dan dia sudah faham apa maksud kita.

5. Kita boleh berbual mengenai perkara yang amnya gila, tetapi sahabat baik kita tak pernah akan mengadili.

6. Kita juga pernah buat perkara gila secara amnya, dan mereka masih tak akan mengadili.

7. Kalau kita sedang menhadapi emotional breakdown dan tidak dapat menghubungi kawan kita, kita akan menjadi gila.

8. Apabila kita perlukan kata-kata perangsang, mereka akan memberikannya.

9. Girlfrens kita akan faham mengenai obsesi-obsesi kita walaupun sebagaimana pelik.

10. Apabila menghadapi drama perhubungan, mereka akan berada di situ untuk mendengar bahagian-bahagian buruk.

11. Jika kawan anda tidak suka lelaki yang anda sedang minati, kita akan berbohong mengenai dia kepada mereka.

12.Jika kita bertanya mengenai hidup kita kepada mereka,mereka akan bersikap sungguh jujur.

13. Jika kita bersahabat dengan lama dengan mereka, lama-kelamaan stail juga akan kelihatan seperti sama.

14. Jika kehidupan kita menuju ke arah kemusnahan, mereka tidak akan berfikir panjang untuk segera membantu kita.

15. Dan yang paling best, mereka akan sentiasa menyokong kita, bukan cuba ‘membaiki’ kita.

“It’s The Little Things That Makes You Happy..”


:: Biru Diraja::

:: Biru Diraja::

Sudah sampai!

Cenderahati-cenderahati saya dari Eropah!

Alhamdulillah. Terima kasih kepada yang empunya diri; kiriman ini, seperti dalam blog saya terdahulu, Europe Je’taime.

::Aura Eropah di Bumi Selangor::

::Aura Eropah di Bumi Selangor::

::  Hearts::

:: Sungguh…..::

Pinggan Komemoratif Perkahwinan Will & Kate, magnet peti ais kasut kayu Holland serta pemandangan sungai/gandola Venice.

Saya kekurangan satu item Eiffel Tower yang belum kunjung tiba. Hint * Hint *.

Saya terkenang satu cerita tatkala saya sedang mencari stokin sukan keliling rumah untuk pergi joging. Tiba-tiba saya terjumpa sepasang yang saya selitkan di tepi beg komputer riba saya :

“Alhamdulillah! Nasib baik Lisa berpandangan jauh!” saya kata kepada diri sendiri. Secara ironi jugak.

Mama yang sedang menonton TV tersengih, sambil melihat saya dan berkata dengan tawa;

“It’s the little things that makes you happy, huh?”

Saya jengilkan mata sambil tersengih sebab Mama sungguh menyelami.

It doen’t take much to make me happy.

Contohnya tengok pembelian saya yang baru:

::Sungguh kecik. Tapi sangat banyak perkataaan!"

::Sungguh kecik. Tapi sangat banyak perkataaan!”

wordsearch

::Mari mencari maksud cara oldskool::

Gaya studi SPM konon.

Mari menimba ilmu menggunakan kamus (kerana saya tiada telefon “pintar” untuk Google maksud).

I’m a geek and I’m proud of it.

Ngeeeee.

*Berdoa supaya hujung minggu ini lebih baik dari yang lepas, dan yang seterusnya lebih baik dari minggu ini, serta diberi rezeki dan ketabahan atas apa yang bakal di masa hadapan. Amin Ya Rabbal Alamin.

Europe, Jet’aime


Alhamdulillah.

Minggu pertama bertugas sebagai Pengadil Padang (Pegawai Kejohanan) MSSR merupakan pengalamaan yang bermakna. Walaupun sekadar memegang tugas yang kecil, banyak perkara-perkara teknikal yang saya pelajari dari pegawai-pegawai senior.

Saya jemput sahabat terdekat saya untuk menjadi seorang Pengadil kerana tahun ini kami kekurangan pegawai. Kawan saya, seorang yang sangat bersemangat tinggi dan suka mencuba sesuatu yang baru, F, datang dengan jayanya membantu kami walaupun dalam masa yang sama menjadi guru pengiring/ jurulatih pasukan sekolah.

Sedang saya berbual dengannya untuk bertugas untuk minggu hadapan, giliran MSSM;

” Kak, minggu depan saya dah tak ada..”

” Tak ada? (Fikir). Oh! Le’ Paris, madamemoisselle! Oui!”

:: konon saja::

:: konon saja::

Pada bulan Oktober tahun lepas, F telah mengajak saya menyertainya untuk jelajah benua Eropah. Oleh kerana kekangan wang dan juga beberapa faktor lain, saya membuat keputusan untuk tidak menyertainya.

Masa sungguh cepat berlalu.

Rasa sungguh cemburu sebenarnya melihat sahabat-sahabat terbang sekeliling dunia melihat negara orang. F ini hobinya memang suka merantau ke negara orang.

Semasa berbual bersama-sama dengan beberapa kawannya tadi, bersama keenakkan keropok losong Tanjung Karang dan segelas air sirap limau suam, kami berbual mengenai cenderahati, waspada, keseronokan dan juga keterujaan.

Semangat teruja dan juga wistfulness (cemburu-sayu) dilahirkan dalam bentuk perbualan dalam kereta di bawah:

” F, nanti ko sampai Paris, ko ambik gambar snowflake kat aku tau..aku teringin nak tgk bentuk snowflake..“. Sahabatnya yang sedang sarat mengandung berpesan. Ngidam.

“Ok, ok nanti aku pinjam mikroskop di sana ambik gambar kat ko…”

Kami ketawa sekereta.

Kami sebagai sahabat sebenarnya, dalam kecemburuan, mahukan yang terbaik dan kebahagiaan kepada sahabat-sahabat yang lain. Saya doakan yang terbaik untuk F dan juga kawannya yang bakal menjelajah dunia impian di Eropah hujung minggu ini, semoga kami yang lain dapat juga sampai di situ nanti.

” Hah, akak tahu nak pesan apa!!”

” Apa?”

” Any souvenirs from the Will & Kate Wedding…dan juga jangan lupa fridge magnet dari semua tempat ko sampai ek..”

“Oraits..tapi kena upfront duit lah kak, exchange rate tinggi..” Sengih comel F. Nasib baik comel.

” No worries”.

Semoga selamat semuanya. Bila gamaknya hendak mendapat jemputan ke Tanah Suci pula bagi diriku.

Amin.

2012 dalam kenangan ;)


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,100 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 5 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

#15 – Mix Tape


Daily Prompt : Put together a a musical playlist of songs that describe your life, including what you hope your future entails. 

1. I grew up listening to Radio 4 and my parent’s¬†cassette¬†of Engelbert Humperdink, ABBA, The Beatles, Elvis ,and ¬†Cliff Richard among others. ¬†Put that funky music, brown girl ; was my childhood.

2. My teenage years was the era of boy bands, girl bands and diva’s. ¬†You’re not the cool cat if you don’t know each of them, and their dance moves. And you have to like one person that ” defines” you. For me it was Sporty Spice, Howie D. and JC Chasez.

3. Early adulthood was an explosion of life’s lesson. About how life is full of trial’s, about getting up after you have fallen again and again. The importance of having people that loves you no matter what. All songs come and go, but u2 Sometimes You Can’t Make It On Your Own always stuck by. ¬†Something about u2 songs that strucks me deep.

4.  The start of my soul-searching.

5. Now, and what I hope in the future. Insyaallah. My prayers only He knows best. Amin ūüôā

#14 – Mengejar Impian


Dua orang sahabat terbaik saya adalah orang- orang yang mempunyai semangat yang tinggi.

Seorang seperti superwoman, siang adalah arkitek, waktu lapang menjayakan perusahaan kek/pastry nya untuk pelanggan  untuk Zon Utara, dan juga seorang ibu.

Seorang lagi merupakan usahawati yang berjaya telah sampai ke tempat-tempat yang hanya saya sendiri impikan.

Maka tidaklah menghairan jika saya pun terjangkit dengan semangat mereka yang sungguh tinggi.

Beading yang sangat luarbiasa dan cantik- Tumblr

Maka jika saya sunyi kebelakangan ini, adalah untuk memulakan impian seorang novis.

Impian lama cuba untuk dipupuk untuk tahun baru.

Saya budak baru belajar . Cabarannya hendak bermula dari kosong.

Tak salah mengaku tidak tahu. Sebab memang tak tahu.

Bagaikan cempedak itu yang di luar pagar.

#12 – Come Whatever, We Will Still Be, Friends Forever


Great Friends

A great friend mentioned me in her status in FB with the poster above attached.

She had went through a really rough years, and Alhamdulillah things has been getting better for her. She had been through my bad times and I also been thorough hers. She is a really strong person and I admire her. And I am happy for her.

You know what’s the most amazing thing about best friends? Really?

The fact that you had the most depressing and lousiest day ever, then when they are near and we spend time with them, somehow we left that space of time feeling elated and happier.

I quote Sister Yasmen Mogahed:

“On our path through this life, we are blessed with meeting special people who help cure the loneliness. Our hearts recognize them almost instantly. This is because our souls were together before this life…and will perhaps be together after this life has passed “

She was referring to this hadith by Prophet Muhammad S.A.W:

“The souls are (like) an army joined (in the world of spirits) whichever souls knew each other (in that world) are attracted towards each other (in this world) and whichever remained distant and indifferent (there) are disinterested to each other (in this world)”

Alhamdulillah, for I have met a few special people that, Wallahuaqlam, my soul had known before in this life.

My BFFs - Haninahlah & Nadiah

My BFFs – Haninahlah & Nadiah

P/S : Haninahlah makes the yummiest and interesting  cupcakes and cakes ever! Check out her bakery at Hani Little Cottage.

#10 – An Offer I Couldn’t Refuse


Daily Prompt :¬†Here‚Äôs the title of your post: ‚ÄúAn Offer I Couldn‚Äôt Refuse.‚ÄĚ

Set a timer for ten minutes, and write it. Go!

My handphone rang.

It is a rare occurance. I’m much of a message-type of girl, not the tied-up-by-the-chatting kind of person. As time goes by, most people who kept in touch with me, just called because it’s really important or urgent. What you give is what you get, I guess.

Of course, a landline number. Another mystery before I answer the call. The hustle and bustle of the school’s student outside the room, as if, suddenly became distant as I answered the phone.

It was an office number; a good friend is calling from her office. As she was asking about the usual pleasantries, my head wondered the actual reason of the call.

We were great friends back then, as events and life came between us, we rarely met up. The SMS and call get less frequent and came to a standstill. But when we meet up, we cannot stop talking.

” Wei, I miss youla… well, I have something to ask of you? Since we hadn’t seen each other for a long time..”

” Depends on what you’re asking..” Nervous laughter. I’m always on guard when people asks me that question.

” Well, I have a seminar I have to attend in Malacca..but the thing is there’s nobody to accompany me..I don’t like being alone in hotel rooms..and it’s boring because I had been there many times”

(Malacca?..)

” The lodgings is at A Famosa Resort, inside The Theme Park..the seminar is 3 days and two nights..”

” Very interesting…”. I was drooling.

“Plus..you can borrow the company’s car while I attend the seminar to go around Malacca..”

“Wow!”.¬†

She works for one of the biggest Japanese carmakers in the world.  I can already imagine myself speeding, within the limits of course, my way to the World Heritage Site.

I had been wanting to go to Malacca really badly at that time. The last time I was there, was with my family together when my father was still alive. I checked out the offer at Groupon, but somehow I didn’t bought it.

Now I know why I hesitated. ALLAH gave me a better offer to go there.

” Alhamdulillah, wei, I’ve been wanting to go there, like crazy!”

” Great! We can go sightseeing when I’m free. And plus, we can catch up on old time..thank you by the way for doing this..I owe you one!”

” No, thank you! We are going to have a great time! Woohooooo!!”

By the time the conversation’s done, everyone in the teacher’s room probably heard my woohoo-ing.

So, Alhamdulillah, we went to Malacca together and had a great time. I saw almost everything I wanted to see.

Image

:: Hangin out with Fadz in front of A Famosa::

During my ‘safari’ trip at A Famosa Resort theme park, the truck I was on that was passing through the tiger’s cage suddenly got a flat tyre. In between 3 tigers watching, we had to change trucks by jumping to another truck. Adrenaline rush.

Guess what? The next year, my family and I went again there. Had more fun still.

Image

:: Malacca River Cruise with family. Great time::

I know it’s not Paris, or Switzerland or any other place, but at that moment it was an offer I couldn’t refuse.

I am open to any other travelling offers.

Depends on what you are asking, of course.

#3- Dialogue SMS Fiksyen*


Januari

prettydoll: Wei, guess what?  princecharming kata nak masuk meminang! Arggg!! Sungguh rasa teruja wei!!

averagejane: Tahniah wei! Finally! Hampa dua memang cocok bersama. Guess I’m losing you to a guy..uhuks.

prettydoll : Jangan bersedih wei, nanti akan tiba jugak masanya hang bertemu jodoh..

averagejane: ?. maksud aku, nanti lepas kawin nanti aku tak akan dengar dari hang sekerap dulu la…mungkin 2 3 tahun selepas itu baru la aku dengar khabar berita..

prettydoll: mana ada..okla wei, aku gtg nanti aku update hang mengenai news itu.

Mac

averagejane: wei, kenapa aku baru tahu yang hang bertunang semalam melalui Facebook? Tu pun ada gambag orang lain upload?

prettydoll: sorry wei, majlis kecil-kecilan saja…antara keluarga terdekat saja pun.

averagejane: fine. whatever. tahniah btw.

Mei

averagejane : Assalamualaikum, i got your card. Cantik. terima kasih kerana menjemput :). I’m sorry for not being understanding about your situation. Semoga korang bahagia..Insyallah if tak ada aral, aku datang.

 prettydoll:<no reply>

Ogos

prettydoll: Sorry, tak sempat nak jawab SMS, terlalu sibuk dengan kenduri dan lain-lain. Terima kasih kerana datang hari itu. Ok, gtg, bye.

averagejane : It’s ok.

prettydoll:  <no reply>

Disember

averagejane:  Assalamualaikum, wei, lama tak dengar brita. Buat apa sekarang? Saja tanya khabar dah lama tak ketemuan. Rindu pulak rasanya.

prettydoll:  <no reply>

Januari tahun baru

prettydoll: Assalamualaikum. Wei sorry tak reply sms haritu. Hang buat apa lani? Aku sangat bored suami aku outstation. Nak ajak hang lepak-lepak dah princecharming yang tersayang tiada di pangkuanku. So amacam?

averagejane: SORRY WRONG NUMBER. I SPEAK NO MALAY.

*tercetus idea dari novel Cecilia Ahern ; Where Rainbows End

255perkataan

Maybe Girl to Yes Woman (?)


The Jumper – Third Eye Blind (Yes Man)

Pada awalnya, sebab pertama saya pinjam DVD Yes Man lakonan utama pelakon komedi unggul Jim Carey adalah hendak menyaksikan scene dia menyanyikan lagu The Jumper nyanyian Third Eye Blind, lagu kegemaran saya di kala remaja dulu.

(Ya, sebab-sebab saya menonton sesuatu filem kadang-kadang rasionalnya tak di sangka).

Kemudian, tontonan kali kedua ini saya seperti “Wow”.

Wow bukan bermaksud ia sepatutnya mendapat anugerah oskar di atas pendedahan kisah humanitarian atau kesan efeknya, atau pelakonnya yang bijak membawa watak.

Wow kerana watak Carl adalah watak yang kita sedia sedar dalam diri , atau saya sedia sedar diri sendiri kadang-kadang.

Carl (Jim Carey) adalah seorang yang sentiasa mencari alasan untuk tidak melakukan sesuatu..sama ada dia memang mengelat (sesuatu yang sengaja akibat malas) atau mengelak (masalah behavioural yang akibat rutin dah terbiasa) itu tak pasti.

Saya sendiri kadang-kadang apabila berhadapan sesuatu yang baru atau di luar zon selesa, pada mula sekali akan mencari sebab untuk tidak melakukannya . Kalau menjawab ajakan lebih kepada Maybe daripada Yes/No.

Kembali kepada kisah Carl yang sudah bosan dengan hidupnya yang semakin merudum, akhirnya menyertai seminar “Yes Man” di atas ajakan teman lamanya yang super-aktif dan sangat upbeat. Maka telah mengikat satu “janji” dengan Guru seminar tesebut supaya mengatakan Ya kepada sebarang permohonan dan ajakan yang sampai kepadanya.

Di sepanjang filem ini penuh dengan kisah bagaimana dari permulaan susahnya nak cakap Ya kepada perkara yang di luar rutin membawa kepada sesuatu yang di luar jangkaan dan pengembaraan yang agak menarik dan lucu. Party Harry Potter, dating dari website persianwife.com . meluluskan pinjaman mikro kepada kawanya yang hendak memilikiti motor Ducati. Walaupun, di sepanjang itu ada juga liku dan kepayahan hasilnya, tetapi ia tetap membawa kepada perubahan positif kepada diri Carl. Dia belajar gitar, bahasa Korea dan juga sukarelawan di pusat gelandangan. Dan akibat dia berkata Ya kepada bekerja pada hari Sabtu, dia telah dinaikkan pangkat oleh bosnya.

Tapi kudos saya berikan kepada watak teman baiknya yang sentiasa tanpa penat mengejar Carl untuk “berinteraksi” dan “berkomunikasi” di luar dunia hermitnya, walaupun telefon berkali-kali tak dijawabnya , bukan kerana nak menjauhkan diri, tapi Carl pada mulanya susah nak jawab Yes kepada option telefon ” Answer Call?”.

Sahabat yang sentiasa percayakan dan memberikan dorongan supaya diri jadi lebih baik dari yang sebelumnya, dan sahabat yang akan kata ” tak palah, sekurang-kurangnya kita cuba..” dan senyum, kemudian kita rasa ” Alah, apala aral ni sikit ja..i still have my friends”.

Saya akan cuba untuk menjadi Yes Woman dari Maybe Girl sebelum ini. Bismillahi tawakaltu.

Who knows right? I still have my best friends to fall back to.

Insyaallah.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: