“It’s The Little Things That Makes You Happy..”


:: Biru Diraja::

:: Biru Diraja::

Sudah sampai!

Cenderahati-cenderahati saya dari Eropah!

Alhamdulillah. Terima kasih kepada yang empunya diri; kiriman ini, seperti dalam blog saya terdahulu, Europe Je’taime.

::Aura Eropah di Bumi Selangor::

::Aura Eropah di Bumi Selangor::

::  Hearts::

:: Sungguh…..::

Pinggan Komemoratif Perkahwinan Will & Kate, magnet peti ais kasut kayu Holland serta pemandangan sungai/gandola Venice.

Saya kekurangan satu item Eiffel Tower yang belum kunjung tiba. Hint * Hint *.

Saya terkenang satu cerita tatkala saya sedang mencari stokin sukan keliling rumah untuk pergi joging. Tiba-tiba saya terjumpa sepasang yang saya selitkan di tepi beg komputer riba saya :

“Alhamdulillah! Nasib baik Lisa berpandangan jauh!” saya kata kepada diri sendiri. Secara ironi jugak.

Mama yang sedang menonton TV tersengih, sambil melihat saya dan berkata dengan tawa;

“It’s the little things that makes you happy, huh?”

Saya jengilkan mata sambil tersengih sebab Mama sungguh menyelami.

It doen’t take much to make me happy.

Contohnya tengok pembelian saya yang baru:

::Sungguh kecik. Tapi sangat banyak perkataaan!"

::Sungguh kecik. Tapi sangat banyak perkataaan!”

wordsearch

::Mari mencari maksud cara oldskool::

Gaya studi SPM konon.

Mari menimba ilmu menggunakan kamus (kerana saya tiada telefon “pintar” untuk Google maksud).

I’m a geek and I’m proud of it.

Ngeeeee.

*Berdoa supaya hujung minggu ini lebih baik dari yang lepas, dan yang seterusnya lebih baik dari minggu ini, serta diberi rezeki dan ketabahan atas apa yang bakal di masa hadapan. Amin Ya Rabbal Alamin.

2012 dalam kenangan ;)


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,100 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 5 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

Guerrilla Deco


:: Belajar melukis waktu kemahiran hidup dulu. Tulisan masih sama macam sekolah::

:: Belajar melukis waktu kemahiran hidup dulu. Lukisan comot masih sama macam  waktu PMR::

Fuh.

Penat bukan apa. Tadi saya baru balik dari memulakan Fasa Kedua “menaiktaraf” kelas yang baru saya dapat.

Kelas sudah siap dicat, Alhamdulillah, cuma keadaan masih cang-kelewang (semak) sebab sekolah saya sedang  dalam proses menaiktaraf tahap mega.

Bertungkus-lumus tadi untuk membuat menyiapkan perkara asas untuk papan kenyataan pun ambil masa berjam.

::Lama sudah rasanya hendak mencuba krof dengan ribbons. This year taking tips from Sifu Martha Stewart on making ribbon garlands::

::Lama sudah rasanya hendak mencuba krof dengan ribbons. This year taking tips from Sifu Martha Stewart on making ribbon garlands::

Memang saya akui saya sangat-sangat amatur dalam seni menghiaskan dalam/ interior decor.

Tapi saya minat. Rasanya itu yang penting.

Perasaan sekarang bercampur-baur; mungkin kerana tahun ini saya tak dapat menetapkan satu tajuk yang…satu?

Tahun lepas, saya telah ‘menaiktaraf” kelas saya dengan satu tema (boleh baca di sini). Tapi tahun ini tak dapat untuk kohesif (ayat besar untuk hari ini..uuuu).

Apa pengajaran yang saya dapat dari projek kali ini?

:: The best place to splurge on a budget on cloth around this area is at Nagoya Rawang (lama). Clockwise: White cloth with silver sparkly RM5/m, curtain skirting with yellow flowery details RM2.50/m, blue cotton gingham RM 2.80/m. ( murah gils)::

:: The best place to splurge on a budget on cloth around this area is at Nagoya Rawang (lama). Clockwise: White cloth with silver sparkly RM5/m, curtain skirting with yellow flowery details RM2.50/m, blue cotton gingham RM 2.80/m. 2 jam rasanya pusing pilih kain sebab banyak. ( dan murah gils)::

Just go with the flow.

Ya, pada awalnya saya ada satu tema yang padu, nak kaler macamni macamni macamni sahaja dan tak mau tengok yang lain.

Kemudian apabila keluar mencari sumber, melihat menaakul dan membayangkan suasana kepraktikallannya secara am, pelan tinggal pelan.

Kemudian melihat sesi ‘meet and greet’ bersama bahan dan lokasi, terasa mula meragui kebolehan diri untuk setia pada asalnya.

Merasakan mungkin tidak dapat menandingi yang sebelumnya.

Maka, guerrilla deco bermula.

Terjah masuk dengan apa yang ada, dan buat keputusan apabila perlu buat keputusan. Ubah mengikut suasana.

I don’t have a set theme this year, because I’m going guerrilla deco.

Please pray that everything will turn out right. And don’t put high hopes.

Saya hanya seorang yang sangat sangat amat amatur, tapi sangat sangat minat.

Ok, nak sambung buat kraf bersama Kak Martha.

#14 – Mengejar Impian


Dua orang sahabat terbaik saya adalah orang- orang yang mempunyai semangat yang tinggi.

Seorang seperti superwoman, siang adalah arkitek, waktu lapang menjayakan perusahaan kek/pastry nya untuk pelanggan  untuk Zon Utara, dan juga seorang ibu.

Seorang lagi merupakan usahawati yang berjaya telah sampai ke tempat-tempat yang hanya saya sendiri impikan.

Maka tidaklah menghairan jika saya pun terjangkit dengan semangat mereka yang sungguh tinggi.

Beading yang sangat luarbiasa dan cantik- Tumblr

Maka jika saya sunyi kebelakangan ini, adalah untuk memulakan impian seorang novis.

Impian lama cuba untuk dipupuk untuk tahun baru.

Saya budak baru belajar . Cabarannya hendak bermula dari kosong.

Tak salah mengaku tidak tahu. Sebab memang tak tahu.

Bagaikan cempedak itu yang di luar pagar.

#6 – Inspiration


Inspiration from everything

One of the rare blogs where it’s gonna be full of pictures of me.

I’m kind of a reclusive when it comes to my own pictures in this blog because I feel its better for my own writing to show who I really am.

The Daily Post post a  Special Photo Challenge  : “Show us photos of yourself doing things that inspire you to blog.”

After ten years of writing, even when my own mother asks me what do I write about?, I am still dumbfounded to answer quickly.” Stuffs..” I answered in defiance. She’s just learned about  Internet and Youtube , so it seems far off she will become my follower on WordPress.com . I forgive you, Ma.

Most of my writings come from my musings on being a teacher to adorable kids. My sixth going on seventh year being a teacher, from a Science to English teacher, and also in turn the kids taught me a lot about life, the way I see it and the way they see it. The way that I sometimes overcome the obstacle of a new and still learning teacher, and the pedagogy in the classroom, by being ( at times, literally!) one of them. They had taught me to always have a young heart.

::30 going on 13::

Some of the time, I reflect on the life and how it makes me feels.

:: Crashing the Hard Rock Hotel in Penang::

My adventures with my friends and family.

::Crazy family time in Malacca::

How being an aunt brings out the maternal sides of me. It also helps to the cute factor to have a handsome toddler to tag along.

::excuse my creepy face::

And almost all of the time, what I write about is being myself. A nerd who just loves writing about everything.

:: Goofing off at Tesco::

The #100 Post


:: Si Comot sambut Raya::

Salam Aidilfitri buat semua. Wishing all my Muslim brothers and sisters across the world Salam Eidulfitri.

Its been a month to the day that i had last wrote. Was it intentional?

Maybe. Time flies like the bullet.

Ramadhan had been another experience for me, not unlike the past few years.

Ramadhan this time around was a rude awakening to my self-perception towards patience.

I am tested to the limit with my patience towards almost everything; family and students. The traffic. The rude drivers.

Needless to say, my mouth got the better of me and my green monster appeared almost daily like the Hulk when tested.

To the point that, i severely apologized to my students and ask them to remind me that ” sabar, teacher, you’re fasting..”.

And to say that before this i believe i am a pretty patient person. Need to work on it now.

Alhamdulillah, Ramadhan and Syawal this year i am blesses to spend it among my family members. No other place i would rather be than with them during this special time.

Ramadhan was an eye-opener. Syawal is, and still is a breath of fresh air.

The thing is i never felt i really miss my friends and extended family members until i met them recently during Syawal.

Then coming back to work, i realised i missed them even more. And i love them even better.

The thing i learnt most about being with family during these times is that, it is okay to be who you really are with them.

Someone who’s not the fairest one of all, or the slimmest one of all.

When everything else needed to be perfect, being average is great.

Eid Mubaraq to all. 🙂

Word-less (than the usual)


:: wordless::

Something old and something new. Adakah yang akan notice sesuatu yang lain…

Pusing supermarket untuk mencari inspirasi. Hanya satu saja :-

:: Look at me , i’m sparkling..::

The most interesting display dalam Pacific Hypermarket, Alor Star.

1. Saya peminat Adidas dari masa Mel. C jadi Sporty Spice dalam Spice Girl lagi.

2. Katie Perry. Katie Perry? Tak nampak ada kaitan tapi nampak sangat fun window display rasa nak masuk dalam dan terus beli kasut itu.

Okay, so iklan Canon Yuna yang buatkan saya kembali ke hobi lama yang sudah berhabuk di atas kabinet.

Semester baru. Harap dgn ‘perkara’ baru itu lebih rasa bersemangat.

Oh sudah June! 

Erghhh.

Tu Tice Wit Lev


Hari Guru 2012.

Perayaan yang tergesa-gesa akibat sampai surat perlu juga meraikannya pada 16 Mei walaupun sebenarnya merancang pada tarikh yang lebih lewat.

Dalam kekalutan menanda kertas ujian peperiksaan pertengahan tahun, berjaya juga berlangsung yang majlis  low profile.

Low-profile maksud bagi saya memang tiada gambar langsung diambil.

Tapi tetap bersejarah sungguh.

Ingin saya kongsikan beberapa kad ucapan hari guru DIY dari murid saya. CHOM-ELL.

:: i heart you too::

:: i heart you too::

Ceritanya : Saya merupakan guru kelas kepada kelas yang sebelah koperasi sekolah. So kebanyakan budak-budak ada akses yang dekat dan cepat kepada ‘barang mentah’. Satu perkara yang baik dan buruk pada waktu yang sama.

Si comel di atas merupakan one of those really good behaviour students. The ones that when everyone talks and jumps and run in the classroom, and you turn around to shout “Eiiiiiiiiiii!!” and you would see her at her own place being really silent and doing her own stuff.

Dia adalah antara 2 budak dalam 41 murid yang secara amnya memang penyengap.

Rupanya dalamannya merupakan artistik. Dia mengingatkan saya kepada diri saya yang semasa kecik dulu. Suka buat kad-kad cenggini.

I loike.

::tice::

Originality : Check. Minimalistik : Check. Ejaan : Boleh dibaiki lagi. Kecomelan : 101% (kat tice tu)

Kad dibuat dari kertas putih A4. Dilipat supaya kad dapat dibuka macam 2 pintu. Mungkin secara tak sengaja kad telah tergam di bahagian dalam dan tak dapat dibuka.

Maka pengirim : Misteri.

(I hope that snake does not indicate anything about my character. Kids are direct and not double-meaning like adults…i hope.)

Secara jujurnya, zaman sekarang kanak-kanak mana ada pantun empat kerat macam kita tulis zaman surat (lambat macam) siput kita.

Lewat pagi 15 Mei itu saya bagi budak-budak ni kertas untuk buat kad, dan cadangan menghias , termasuklah saya ujarkan guna pantun seperti ” pecah kaca pecah gelas (and so on..”. Ingatkan tak ada yang dengar.

For the record, saya tak pernah pakai bunga di tudung  ke sekolah kecuali brooch yg mikro ja di kepala. Dan tak pernah pakai short sleeve, k. Sekadar illustrasi.

Tapi rasa sangat comel yang apabila budak ni lukis saya, dia juga lukis dirinya merupai saya.

Ini seorang gadis cilik yang cuba ‘menambah’ saya di Mukabuku atas pencarian di Mukabukunya sendiri.

Dan apabila saya mengajat tajuk Hobbies, saya bertanya ” Do you know what do i collect?”. Dia jawab ” Selendang!!”.

Hampir tepat. (Jawapan dalam minda ialah kasut crocs).

Yang paling emas adalah lirik lagu di atas yang saya rasa lagu sukatan matapelajaran muzik.

Terasa dejavu macam lirik perkataan yang saya selalu cakap kalau taktau lirik : “ladidi ladida..”

Kepada kamu, anak muridku, cikgu takkan add kamu di FB sampai kamu cukup umur.

Tetapi terima kasih diatas kesemua ucapan dan nukilan dan hadiah jujur kamu.

You are the reason i become a teacher.

Selamat Hari Guru buat semua guru.

Cobaan Hijabista


Saya memang sejakduamenjak ni jarang upload gambar sniri.

Satu sebab rasa “erggh” tengok gambar sniri.

Sebab lain sebab saya memang wallflower hijabista saja. Nak karang blog pasal diri sniri ni pun macam ” what, i’m talking about myself..?”

Tersebutlah kisah lately saya ada satu demam polka dot. Adik tersayang saya telah membeli 2 shawl polka dots dan yang putih saya belum pakai lagi.

Almaklumlah kulit dahla gelap, kadang-kadang rasa Habsyi.

But then, whatever. It’s not going to change and it’s Allah’s gift to me. 

::bajet nak masuk pertandingan..hahaha::

Konon ambiklah gambar dengan stand majalah “Hijabista” ni nak masuk pertandingan, kemudia lupa syarat kena pegang majalah tu yang kena beli dulu –> saya dah beli 2 minggu lepas di cawangan lain. Lawak-lawak.

Well, just for the fun of it.

Kemudian sambil lepak dengan Mama makan, ambik gambar posing nak suap sup ke mulut dan dihantar ke adik.

 < Awat tudung hang senget?>

< Stail la…..> (Mendengus).

Bagitau Mama pasal komen adik. “Hmm..tu la Mama tengok senget tapi tak berani nak cakap..”

Mak saya bukanlah penyokong stail fesyen “berserabut”. Setiap kali saya pegang Khalil Amshar, dia akan cakap secara berseloroh..“tarik ja terus Khalil tudung Mak Ngah..” . Love you mom walaupun komen membina itu mencalar hatiku, aduh. Hahaha.

Cobaan, cobaan.

Wallahuaqlam kot-kotlah ( mungkin) nampak gambar kecik saya dalam majalah tu…most probably never. But…

U know.

#30 – Akhiran Dengan Not Yang Tinggi


“Your high and lows of this month”

April.

Bulan yang sungguh eventful. So fitting to end this challenge on a high note.

poster boy

Kali kedua sejak masuk tahun ke-6 mengajar, menjadi guru kelas, Murid 41 orang.

Yikes pada awalnya. Tapi seperti sebelum-sebelum ini, saya membuat keputusan untuk hanya fake it till i make it.

Tahun-tahun lepas saya telah mulakan sebenarnya my birthday party series. Pre-series katakan; yang boleh dibaca di sini perancangannya.

Manakala tahun ini setelah saya hias semula kelas dalam projek makeover, dan juga memandangkan saya hitting the 3 series tahun ini, saya decide untuk buat Projek ‘Birthday Series’. Berdoalah supaya Part II dan Part III akan dapat dilangsungkan.

Jumaat lepas, bermula Part I : Fun Fairytale untuk kelas tahun 2A.

havin fun..

sengetlah misai abang

::hebak kening mung::

Secara jujurnya, bajet saya ciput. Nak curi masa hendak penyediaan pun sangat tiada. Minggu juga yang disisi dengan tragedi, one of my many lows this month, sebabkan saya meragui kebolehan saya nak pull this event off.

Janji tetap janji. Saya kentalkan semangat yang goyah dan susun stategi bajet.

Mahkota comel saya templatkan dari crown majlis saya yang sedia ada ke atas kertas manila sehari sebelum itu, untuk mereka warnakan dan lekatkan sendiri stick on metallic yang beli di Daiso ( 3 peket 3 jenis RM 5 sangat berbaloi). Saya pastikan mereka ada bahagian dalam persediaan majlis mereka juga.

Props juga sangatlah bajet. Idea terakhir malam itu dibuat semasa ink printer tinggal hitam dan hampir kering. Kayu satay sangatlah menyelamatkan untuk props yang DIY cepat. Percubaan pertama yang not bad.

::kek bajet tapi tetap gembira::

Makanan pun bajet. Kek saya tidaklah sempurna dengan semua icing dan warna-warni, tapi saya terharu mereka tetap seronok bagaikan kek istimewa dari secret recipe (yang naik harga RM 80 sebiji u alls). Kek dari bahagian kek dan pastri Tesco dan donut-donut yang 6 biji RM 6. Sangatlah sesuai untuk parti bajet yang murid-muridnya juga potluck.

..all 41 princes and princesses. hungry and ready to eat....baca doa makan dulu yer

(*note: lapik meja dengan suratkabar, sediakan plastik hitam dan platic bags untuk leftovers. Lepas habis makan, suruh budak angkat dan buang saja suratkhabar itu. x payah lap)

love somewhat the newspaper nampak macam a part of deco

Princes and Princesses of 2A; Class of 2012 --> Ho ye!

Tapi walaupun bajet, at the end of the day masa nak kemas kelas dan balik, yang sejuk hati bila murid kata ” Cikgu, seronoklah harini, best!”.

Macam iklan Mastercard.

Expression and enjoyment on student’s face: Priceless

For everything else: tunggu tunggakan. Hehe. Just kidding.

The End for my 30daybloggingchallenge. See you in the new sejakduamenjak 😉

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: