2012 dalam kenangan ;)


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,100 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 5 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

Advertisements

*Wandering Weekend { Put A Ring On It }*


*Wandering Weekend : edisi saya melayari blog-blog/laman-laman sesawang untuk mencari bahan yang menarik hujung-hujung minggu ni untuk mencari inspirasi, atau sekadar reblog*

Saya jumpai sajak menarik karya saudara Aiman Azlan di blog beliau: –

What Single Muslim Sister says

I am available but not for sale,

Don’t you ever expect me in your mail,

There’s only one story beneath this veil,

It’s modesty, and not an ad to hail,

Woo me not because you will surely fail,

You really really think I am that frail?

You’re not a hammer and I’m not a nail,

Don’t want a boyfriend, don’t want that ale,

I would prefer to be stuck in a jail,

But I’m free of you and your fairytale,

If you want me then be the alpha male,

Don’t hide in your shell like a slimy snail,

Be my husband, by Allah we stand still.

Interesting, is it not?

Blunt, at times, but remember, a guy wrote this.

Well said 🙂

 

{Reminds me of a cartoon i saw once, ada sorang muslim ni berkata ” Aku nak kawin!” Kawannya kata ” Gatalnya!”. Di partition sebelah sana, sorang muslim ni kata ” Aku nak girlfren..”. Kawannya cakap..”Wah, bagusla!”. Lets think about that}

Cobaan Hijabista


Saya memang sejakduamenjak ni jarang upload gambar sniri.

Satu sebab rasa “erggh” tengok gambar sniri.

Sebab lain sebab saya memang wallflower hijabista saja. Nak karang blog pasal diri sniri ni pun macam ” what, i’m talking about myself..?”

Tersebutlah kisah lately saya ada satu demam polka dot. Adik tersayang saya telah membeli 2 shawl polka dots dan yang putih saya belum pakai lagi.

Almaklumlah kulit dahla gelap, kadang-kadang rasa Habsyi.

But then, whatever. It’s not going to change and it’s Allah’s gift to me. 

::bajet nak masuk pertandingan..hahaha::

Konon ambiklah gambar dengan stand majalah “Hijabista” ni nak masuk pertandingan, kemudia lupa syarat kena pegang majalah tu yang kena beli dulu –> saya dah beli 2 minggu lepas di cawangan lain. Lawak-lawak.

Well, just for the fun of it.

Kemudian sambil lepak dengan Mama makan, ambik gambar posing nak suap sup ke mulut dan dihantar ke adik.

 < Awat tudung hang senget?>

< Stail la…..> (Mendengus).

Bagitau Mama pasal komen adik. “Hmm..tu la Mama tengok senget tapi tak berani nak cakap..”

Mak saya bukanlah penyokong stail fesyen “berserabut”. Setiap kali saya pegang Khalil Amshar, dia akan cakap secara berseloroh..“tarik ja terus Khalil tudung Mak Ngah..” . Love you mom walaupun komen membina itu mencalar hatiku, aduh. Hahaha.

Cobaan, cobaan.

Wallahuaqlam kot-kotlah ( mungkin) nampak gambar kecik saya dalam majalah tu…most probably never. But…

U know.

#26 – Cepumas


” what kind of person attracts you”

:: Beautiful Stranger?"::

Dua tiga kucing berlari,

Mana nak sama si kucing belang.

Dua tiga tak pasti boleh cari,

Susah nak cakap bagaimananya orang.

******************************************************************************************************

Pisang emas dibawa belayar,

Masak sebiji di atas peti,

Kalau disenarai nanti berlebar,

Mungkin dari mata jatuh ke hati?

*******************************************************************************************************

Kalau padi katakan padi,

Tidaklah saya tertampi-tampi,

Tengok kali pertama, rezeki,

Tengok banyak kali, waduh, bahaya nanti.

******************************************************************************************************

Kalau ada sumur di ladang,

Bolehlah saya menumpang mandi,

Bukanlah saya jenis suka memanjang,

Ada perkara yang masih peribadi. 🙂

********************************

Jawab, jawab!

#24 – Pride and Prejudice


“Your favourite movie and what’s it about”

Jiwa romantika di amor dan Jane Austen tak dapat dipisahkan.

Tak pernah jemu saya nak tonton lagi dan lagi dan lagi.

Filem ini merupakan adaptasi dari karya agung beliau, Pride and Prejudice, yang juga menghasilkan karya Sense and Sensibility dan juga Emma.

Keluarga Bennet terdiri daripada Encik dan Puan Bennet yang mempunyai 5 orang anak perempuan, di mana pada zaman itu, adalah penting untuk mengahwinkan anak dengan orang-orang yang berkepentingan.

Encik Bennet adalah seorang lelaki yang laidback, berbeza dengan karakter Puan Bennet yang sangat sibuk ingin menjodohkan anaknya dengan prospek-prospek yang ada.

Walaubagaimanapun, karakter utama filem ini adalah Elizabeth Bennet, anak tengah keluarga ini yang dengan jayanya dilakonkan oleh Kiera Knightley, adalah seorang gadis yang berupa biasa-biasa, berjiwa memberontak dan inginkan cara tersendiri. Berbanding kakak cantiknya yang lemah-lembut, dan pemalu ; Jane (Rosamund Pike) dan adiknya ; Kitty; (Carey Mulligan )yang seorang lagi yang remaja, berani dan go-getter, Elizabeth merupakah karakter yang kita sedia memahami anak tengah.

Kehadiran Encik Bingley dan kakaknya Miss Bingley yang kaya ke kawasan tersebut telah mencetuskan satu usaha dari Puan Bennet untuk menjodohkan Jane dengan Encik Bingley. Walaubagaimanapun, Miss Bingley yang sombong menganggap Jane tak cukup sekufu dengan adiknya.

Hadir Mr. Darcy sebagai teman baik Encik Bingley yang menghadirkan satu love-hate relationship aura kepada drama perhubungan antara Jane-Mr-Bingley, dan juga Mr. Darcy kepada Elizabeth sendiri.

Kemelut  dalam diri ,antara apa yang Elizabeth mahu dan kesediaan atau tidak ; diulas dalam kehadiran sepupunya,Mr. Collins melamarnya. Dia langsung menolak. Tidak cukup dimarahi ibunya, Elizabeth terpaksa menghadapi kenyataan yang Encik Collins terus melamarkan kawan baik Elizabeth , Charlotte. Bukan kerana cinta, Charlotte mengahwini Collins kerana inginkan masa depan yang lebih baik.

Hadir juga Mr. Wickhams , seorang soldadu yang karismatik tetapi diselindungi dengan kisah silam yang tidak baik bersama Encik Darcy. Dalam perantaraan bibit-bibit perasaan dengan Mr Wickham dan ketidakpastian dengan Encik Darcy, adiknya Kitty telah melarikan diri dengan Mr Wickham dan menunjukkan belangnya yang sebenar.

Drama demi drama. Adiknya pulang setelah berkahwin dengan Mr. Wickham, makcik Encik Darcy yang tak suka anak saudaranya bersosial dengan orang kelas bawahan, dan juga kegugupan Encik Bingley dalam ingin meluahkan perasaan kepada Jane.

Adakah all wells that ends well? Jane dapat berkahwin dengan Encik Bingley, dan Mr. Darcy dapat menurunkan egonya dan mengaku perasaannya terhadap Elizabeth?

Akhiran cerita ini harus ditonton sendiri oleh anda, kerana bukan sahaja barisan pelakon yang hebat, tetapi alunan lagu klasikal berlatarbelakangkan pemandangan cantik England merupakan satu rollercoaster jiwa dan perasaan.

Untuk quote Charlotte: “Not all of us can afford to be romantic, Lizzie.”

Once in a while. Once in a while. hmm.

#-23 – Halwa Mata


“Give pictures of 5 guys who are famous who you find attractive”

Untuk pengetahuan, saya ada 166 set kertas soalan yang sebelum ini separuh dah siap tanda sebelum cuti.

Akan tetapi, terlalai dengan tajuk ini.

Jadi apa salahnya buat dulu yang senang dan lagipun saya dah terlebih masa sudah kan?

Alasan.

Dalam apajua keadaan pun, saya tetap rasa semua lelaki tulen adalah hensem dan menarik dalam caranya tersendiri.

Dan ini hanyalah halwa-halwa mata.

::shia lebouf - lakonan sebagai pambantu hotel yang cacat dalam New York, I love you adalah hebat. bakal jadi lebih berbakat lagi. the next big thing::

::nicholas cage - kebanyakan filemnya sangat watch-worthy, except the Ghost Rider's::

::Robert Downey Junior - all rounder. tapi sangat hilarious dalam Tropic Thunder::

::Robert Pattison - remaja sungguh. maafkan saya. salahkan twilight. dan jugak matanya yang rasa sungguh memukau::

::Shah Rukh Khan - having trouble thinking of the final one. I am not a diehard fan of Hindustan, and he is not as handsome as Amir Khan or Akhshay Kumar, tapi dia sangat pandai berlakon dan karismatik.

#11 – Everyday I’m Shufflin’ (tetetetetetieuu)


“Put your iPod  Mp3 player on shuffle and write 10 songs that pop up”

my MP3 player..

(A great topic after a great  lunar eclipse viewing night. La la la la..)

I don’t have any Apple products except’s the fruit from the Almighty.Which is my fave apple of all.

Saya memiliki Sony ni rasanya hampir 4 tahun+ dan ia teman baik saya tatkala saya jogging, menunggu di airport atau saja nak layan mood.

Kebanyakan dari lagu-lagu ni saya ambil dari adik beradik saya kerana saya tak rajin nak muatturun, maka kebarangkalian besar senarai lagu lama-lama akan muncul.

So let’s put the shuffle on!:

1.Iris – Goo Goo Dolls

( nangis tengok cerita ni, City Of Angels)

2. Angels – David Archuletta

(such a beautiful voice from such an angelic face)

3. I wanna be with you – Mandy Moore

(ex-roomate dulu bercinta pasang lagu ni bagai nak rak, lekat sampai skrg)

4. I did it my way – Frank Sinatra

( my own personal goodbye song to my days in Sarawak)

5. Cry Me A River – Justin Timberlake

( he’s a good dancer. And he is/was from Nsync hehe)

6. Melompat Lebih Tinggi – SO7

(ada orang suruh dengar satu masa dulu…:)

7. Hanya Memuji – Shanty & Marcell

(lagu player. i just like because its catchy)

8. If you’re not the one – Daniel Bedingfield

( sungguh heartfelt lagu ini..)

9. Because You’ve Loved Me – Celine Dion ( great lyrics)

r

10. The Blower’s Daughte- Damien Rice

(lagu opening filem Closer, lakonan Jude Law and Natalie Portman. blew me away)

#10- Mr. Mountainbike


“Discuss your first love and your first kiss

A boy and a girl – sunset landscape.

just kids

Rasanya tahun 1994.

Darjah 6.

Berasal dari sekolah semua nya murid perempuan.

Jadi mungkin agak kejutan budaya apabila mula tuisyen UPSR yang bercampur budak lelaki sekolah lain.

Zaman itu saya tomboi yang suka naik basikal racing/ mountainbike arwah bapak saya ke tusiyen 15 minit dari rumah.

Alah, minat jauh jer Mr Mountainbike.

Saya suka lepak dengan kawan saya, Vicky, atas pokok bercabang rendah di selekoh jalan ni.

Dia akan kayuh mountainbike merahnya dari selekoh itu membelok ke rumah Mr. G.

Berkulit gelap, samalah dengan nama timangan,

Theres something about the rawness and his dareness for life, from the way he rides the bicycle, that makes me, wow ( i was 12 okay).

Zaman tu mountainbike sama fofular dengan shuffle atau basikal Fix It sekarang.

Yang saya ingat, dia tak hensem dalam ertikata rupaluaran.

Orang yang penuh dengan semangat kehidupan dan tidak mengalah, adalah sebenarnya hensem.

Salah satu ciri yang kekal dalam list saya.

Ehem.

(if you’re wondering where’s #9, the topic is nearly the same as #2 🙂

#6 & # 7- Its all about me, Singa Muda :)


Write 30 interesting facts about yourself

Pinned Image

0. .i sebenarnya speakie , kei..

1. My full name (minus my dad’s) has no repeated letters.

2. I have two birthdays in a year. Really i do.

3.Though credits to a great high school, and my English teachers. i learn English mostly from memorizing movie lines and songs. (This is the truth, besides reading Mills & Boons of course.)

4. Have met Dr Sheikh Muszaphar Shah, Dr. Fadhillah Kamsah, Dato Mahathir Lokman, Dato Puad Zarkasyhi (Timbalan Menteri Pelajaran) dan Tan Sri Muhyiddin Yassin. (at formal occasions).

30. I feel narcissist really to tell all about myself so this is just it. (hence the crazy numbering)

**********************************************************

“Your zodiac sign and if you think it fits your personality”

(For the record, i dont believe in horoscope, it’s syirik, that is to believe other than ALLAH has the power to control/dictate your fate. So this is just an intelluctual discussion.)

meow.

"i pakai contact lens biru, okay.."

Excerps from  Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_(astrology)

The people under this sign are considered by most modern astrologers as natural leaders–> ( half the time i just want to be a follower)

. They are also considered as outgoing–> ( lately feels ingoing) , proud(well..) , warm-hearted ( i cry in emotional moment) , and from their wish to excel in all they do( yes, i really want to be the best in all i do, )

. Leo personalities are known to love those they are close with and they wish to protect and defend all those that need it.—> (so true!!!)

They are people that enjoy flattery and attention from others but when not loved or when they are not reciprocated they become depressed, self-pitying and self-destructive.–> ( truthfully who doesnt? be honest? if not kenapa upload gambar-gambar kat FB and ada tab LIKE ? self destructive, no)

Individuals in this sign need love and recognition from others to boost their ego and they demand it like something for granted.–> (ey? do i demand it??)

People born under this sign are also invariably materialistic they set a great value to material boons and strive to financial success.–> (apa maksud variably? haha..ya saya mmg strive to financial success, tho not in a hurry)

They are known to have plenty of worshipers but also many hidden enemies and they are normally recognized by their self-absorbed personality and their big ego–>.(sapa worshipers? who doesnt have enemies?…….apa maksud ego? haha)

#2 & # 9 – Fast Forward: Tahun 2021


“Where would you like to be in 10 years time?”

relaxing by the house

Tarikh :  Tahun  2021. November.

Angin sepoi-sepoi bahasa. Best lepak tepi rumah ni.  Ada kolam kecil, boleh lepak-lepak tengok ikan koi. Best akhirnya dapat balik bermaustatin kat Alor Star ni. Rumah mak pun dekat ja.

up skit!

Akhirnya, nanti Majlis Graduasi daku untuk bergelar Master in Education tahun depan ni. Nak pakai baju apa ek nanti?

Pinned Image

::gosh.::

Nanti nak kena fikir travel arrangement and others for my Mr. and the kids..oh and of course what will they wear? Bertema atau mix and match?

If ada baju grad for small kids, sure comels!

VW Beetle 2006 Picture #1

::tutup mata dan doa sungguhsungguh::

Dengar kereta Volkswagenku yang dipinjam my Mr. dah sampai perkarangan rumah, balik dari pasar bawak the kids pergi pasar tani.

He promised to cook today, so I’m relaxing, yay!

Talk to you later, Miss 2011.

With lots of love, and hope,

Mrs. 2021.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: