Kesah Tuan Direktor


Bakal Gegar Dunia

Bakal Gegar Dunia

One of the my favourite moments this year captured above.

‘Pementasan’ bertajuk Dua Surirumah dan Penyamun di atas telah direka sendiri  sepenuhnya oleh Tuan Direktor kecil yang tengah, F, prop pedang direkabentuk oleh Cik Seni Rekabentuk di sebelah kiri, N. Girl power!

Dalam menyahut cabaran menyediakan suasana yang kondusif untuk mempunyai Kemahiran Berfikir Aras Tinggi ( KBAT ), saya mulakan program perintis  ‘Showtime’ dalam kelas tahun 2 A saya.

*Program ‘Showtime’ di mana 5-10 minit awal atau sebelum habis waktu saya, murid akan membuat persembahan mengikut ‘genre’ yang ditetapkan. Berjadual. Inspired by my high-school teacher, Madam Chua.

Ingin saya rewind sedikit.

Jujurnya saya tahu tahun ini saya jarang menulis mengenai anak murid saya tahun ini. As 2014 is coming to an end, I feel like its a closure of some sorts to tell you the great story I had this year with my talented class.

Bersemangat. Itulah satu perkataan yang dapat saya simpulkan mengenai kumpulan 8 tahun saya ajar tahun ini.

Terasa seperti mengajar kelas Performing Arts for Children pulak. Ini bukan bermaksud saya seorang guru yang hebat dari segi itu. Mereka yang hebat sebenarnya.

Cuma bakat kecerdasan kelas ini secara kolaboratif adalah dari segi kecerdasan seni, dan mungkin sedikit kecerdasan kesukanan.

Selepas melihat bakat dan daya saing juang yang tinggi sebelum dan semasa memasuki  Action Song Competition, saya tahu mereka ini ada bakat semulajadi.

Tajuk : Directions/Places in Town

Tajuk : Directions/Places in Town

Kegagalan untuk meraih Top 3 saya rasakan merupakan salah saya sendiri sebagai tenaga pengajar novis (mentah dan baru), kerana dari komen juri mereka ada ‘rare talent’. Mendapat tempat keempat kerana satu kekurangan teknikal dan kekurangan bajet.

Most of these kids are already intelligent beyond the content standard, although from a rural area. Stating that, the beauty of KSSR (Kurikulum Standard Sekolah Rendah) and the new document standard of Learning English is that English teachers have more creative input to insure that the students achieve.

Diskusi Ilmiah

Diskusi Ilmiah

Alhamdulillah, disebabkan tahap kecerdikan mereka sudah tinggi, ini membenarkan saya untuk (tidak rasminya) menjalankan beberapa program sebagai cuba-jaya untuk pembelajaran cara mengajar. Skaligus kelas ini adalah Makmal Bahasa saya.

I feel teachers should always know in different ways, all our students are special. It’s the way we guide them that will shape their interest and passion in English in the future.

Janganlah masuk kelas dengan niat “Let’s get this over and done with..”. Fikirlah ” how can I make this fun today?”.

Berbalik kepada cerita Tuan Direktor.

One of the few aspects of a collaborative class is that when you give directions, most of them will help each other to achieve it. Great teamwork. Except a few naughty boys/shy girls, usually the most talented inner group will lead and patiently guide the others.

Language Arts: My Town Class Display. 10marks for overall total marks monthly test.

Language Arts: My Town Class Display. 10marks for overall total marks monthly test.

Saya hanya Tukang Bagi Idea dan Fasilitator kepada Kelas ini. Jujur. Lebih kepada Pemegang Saham.

Ketua Kelas, K (tak ada dalam gambar atas sekali sebab pergi berlatih tarian) yang selalu akan tengok dan marah orang lain yang tak dapat buat dengan elok. Yang lain dalam ‘talented inner group’ (in picture) akan mentor yang lain untuk buat yang baik. Mereka akan komen satu sama lain dan mungkin beri idea yang baru kepada saya (sebagai ‘pemegang saham’) untuk ubah atau tambah baik.

Sejuk hati tengok mereka pandai urus diri walaupun baru Darjah 2.

Berbalik kepada kesah Dua Surirumah dan Penyamun.

Ini adalah salah satu sketsa *Pusingan Kedua (Lakonan): “Showtime”. Program perintis saya untuk asah bakat dan public speaking mereka. Saya benarkan mereka berbahasa melayu dalam ertikata ansurmaju/warming-up kepada Bahasa Inggeris tahun hadapan (masih melobi untuk jadi guru mereka 2015).

Sketsa ini adalah 100% hasil arahan tuan Direktor F yang ditengah itu, bersama bantuan pelakon-pelakon tersebut. Granted, its no Oscar, but sketsa itu ada intipasti dan jalan cerita yang boleh dibaiki lagi.

Ya, ada pelakon yang tak dapat dikawal telah menyebabkan tuan direktor menangis, dan ya terlalu banyak unsur keganasan dalam sketsa ini.

Di sinilah tugas saya untuk memberi komen membina (ala realiti TV) dan memberikan poin supaya sketsa mempunyai nilai moral ( tak payah bunuh penyamun dengan pedang, hampa ramai, kepung dia kemudian ikat then call polis). Cue relate unsur keganasan dengan kes buli berleluasa sekarang.

2nd take lepas komen juri: Ada Ketua Polis. Walaupun pedang masih digunakan, tapi berjaya ikat dua penyamun tanpa membunuh. Unsur komedi: Ketua Polis tersalah diikat ke kerusi. Takpala, first time.

Applause.

What can I say more about them?

I will definitely miss you guys! I’ve had so much fun and I learnt a lot personally and professionally from all of you talented bunch.

IMG_20140410_083132

For auld lang syne

Hoping to be there again next year in Year 3 for Part 3: Showtime.

To 2Bestari, with love.

 

 

*Pusingan Pertama ( Book Club ).

 

 

Tough Love


I just watched Ender’s Game.

As I drove home from Kuala Selangor, I reflected back on the drama happened this morning. And how the movie somehow resonates the dilemma of leadership.

*Names and subjects are changed as this story is just about the lesson within it, not to shame the person*

Today was a working day for me, as it will until Friday.

As I walked along the corridor towards the office, Boss beckons me towards him. PK 1 was leaning in and whispering as they watched me walked towards them.

Erkk. Was it my jeans?

She ushered me in the office, to see a woman with a student sitting on the waiting area. She looks familiar..

“Yes?” ” I’m A’s mother….”

Aaa..yes. ” …. I want to talk to you and the Boss about my child’s grade”

I smiled. Here we go again. Everytime the end of the year result’s are out.

She started to comment on something I cannot disclose here due to professional courtesy. Lengthy words of frustation of a mother, of whom I feel she has high hopes and feels her child deserves more. And how unfair the constitution did not reward her daughter publicly on Prize-Giving Day and her class teacher (read ; me), had ‘downgraded’ her child into the second class.

” Cikgu (-cikgu?) tak adil! Pilih kasih!!  Anak saya dapat banyak A tapi satu hadiah pun tak dapat!! ( The teacher/s  is unfair!  My daughter gets a lot of A’s but she did’nt get any prize!!)

I explained that although her daughter did get A’s, but there are more deserving students to get the prizes.

Clearly my reasonings, then my PK1 , and my colleague reasoning will not dampen her feeling of unsatisfied.

“Kalau macam ni, saya tak maulah bayar duit yuran, rugi jer… Asyik dapat kat orang lain jer..zaman dulu semua yang dapat A dapat hadiah” ( If this is the case, I don’t want to pay the school fees, just a waste of money.. its always other students getting the prizes. Before, all A students got prizes).

We stopped talking when the statement landed.

At this point, I hid my smiling mouth as I can’t believe the mother is actually sulking now. The more reasoning made her more animatedly angry.

” Rasa tak payahlah sekolah ni baca Yasin setiap hari Jumaat. Baca Asma-UlHusna jer. Tak ikhlas. Orang tak ikhlas ni ‘panas’ bila baca Yasin..” ( Don’t bother reciting the Yaseen every Friday. Just recite the Asma UlHusna.  You people are insincere. Reciting Yasin will ‘bother’ the insincere people..”)

At this point, I actually got up, said my excuse to my PK1 and the mother and left, because I was due to present a report and this is clearly going nowhere.

I heard as I left: the mother said ; ” Jangan pusing cerita. Saya tak puas hati ni. Saya nak jumpa GB. Kalau macam ni baik tukar sekolah jer ( Don’t twist the story. I’m not satisfied. I want to see your boss. Maybe my daughter should just change school)

My  PK1 replied; ” Takpalah Puan. Terpulang. Kalau nak borang, sila ambil pada kerani sekolah yer..” ( It’s up to you madam. The forms are with the clerk).

Hours after the presentations ended, I got a call in the meeting room. The mother had sign all the forms and asking for the personal files.

As I handed all the files, I looked at her older, other daughter in Year 5. ” Dia pindah jugak ker, kalau pindah jugak nak cari fail..?” ( Is she changing school too, cause I can help you find the files?).

I was being ironic of course. But oh so politely.

The mother was clearly subdued and smiled sheepishly. ” Tak.. adik die jer..” (No, just her little sister..”.

“Okay, so jangan lupa bagi fail-fail ni kat sekolah baru. Kirim salam kat A yer, tak sempat jumpa dia lagi..”.( Don’t forget to give these files at the new school. Send my love to her cause I have’nt got the chance to say goodbye..”)

A beat of a second. ” Terima kasih cikgu, kerana pernah ajar anak saya..” (Thank you for teaching my daugher.”

I smiled. I dont know what kind of smile. Tired? Stressed? Gladness?

A leader needs to know which battle are worth fighting for. Sometimes the choices are not the popular ones. You know you have to make a decision as a whole, for the whole.

People will hate you. Not a great feeling.

Different thank you-s in two days.

Thank You for The Future


School’s out for the year. The Class of 2013 has rung the last bell.

However, my working days are still a week a way. Time to ‘closing books and long last book’ have not ended yet.A lot of loose ends must be tied and packed away.

Image

As i bid adieu to my classes, I felt that i could have done more for them. Sure, it was a great, productive year. I felt I had given all.I had learn from the best mentor, and from zero to a much more capable teacher. I felt like English was really my major.

Every teacher at the end of the year imagine their students walking into the next year class as a perfect human-child example of existence. Okay, so it was only my dream.

So, some of them are still smart-a** es (I mean that in the most loving way ;p). If I wanted robots that followed all my orders, I would had gone into Mecha-tronic Engineering. But shaping little humans is way more fun and i love the challenge.

Today, I also welcomed next year batch of students. Class of 2014. All new 41 faces.

Not much of a difference in terms of “smartness”. If I am still the class teacher next year, I will have my hands full again. I need to pull all the stops and all the tricks to keep them in line.

What fun that will be. Yay.

One story for today (because everyday is a unique story with kids);

I went around asking personal questions about the new class, and to fill time. The question was ” What does your parents do?”. Some of them were sons and daughters of teachers.

A girl, looking quite messy,whether from care or from play, put up her hand. ” Mak saya tukang urut di Singapura …” .(My mom is a masseuse in Singapore).  I did not ask in detail about the job because most of the students are poor. ” Your father?” ” Dia sakit.. (he’s sick)”. Poor her. Poor mom, i remembered thinking.

As i said goodbye ’till next year and hugged each one of them and saying take care, that girl suddenly ran back to me.

She whispered something to me. I said, ” What?”

” Terima kasih kerana mengajar saya tahun depan.. ( Thank you for teaching me next year)..”

I look at her messy face and felt something. I hugged her again and she ran down the stairs.

This is why I am a teacher. For one of these moments.

For many more moments to come.

Happy holidays to all my students. I will miss all of you wrecking up my life, 🙂

Intergalactic Planetery : Class Photo 2013


Image

It was that time of the year again.

My birthday was around the corner. My hands were itching to use G11 that’s been collecting dust. I miss it so much lately.

Since the past 2 years, I had been photographing my students for class photos with a twist.  Around July.In a way, it was kind of like a personal way of celebrating another year of life.

All of them had themes. All of them had props. And to add to the joy is that they had to prepare the props themselves.

In 2011, it was Carnivale.

Last year was Fairytale.

This year’s, by far, I thought was the most enjoyable and interesting. Presenting,  in full techni-multi-colour , the best of Class Photo 2013 : Intergalactic Planetary ( Robots ). Credits to Beastie Boys.

Image

ImageImageImageImageImageteacher

all

Coming soon, behind the scenes of Class Photo 2013 : Intergalactic Planetary.

Meet The Parents


I told this story about my Parent-Teacher Interaction Day today at my FB wall:

 Image

Maybe I left that hanging with the aura that the day did not turn out as inspiring as i thought that it would be. On such a sad note.

But I did leave the classroom with another story. A story of perseverence, and simply a mother’s strong will. 

A story i spent nearly half an hour talking to this mother.

Mrs S. Her elder daughter has medical problems that needs to be taken to the hospital nearly everyweek. My student, the younger sister, F, always absent on the day because no  one will pick her up after school due everyone is at the hospital.

F is a really silent kid. I rarely hear her talk. So this is my conversation with her mother;

” So I’ve just knew about her sister’s condition. I understand why now F is always absent.”

” Yes, her elder sister always need to see the doctor. She (elder sis) now also has develop problems with one of her eye. And the medical conditions (maybe) made her a bit slow ( in learning)”

I looked over at the elder sister looking at my noticeboards in the classroom. The ones with the sticker charts. She grazed her fingers slowly over the stickers and started to count them slowly.

I turn to look at Mrs. S. Confident, smiling. Never a moment of weakness.

 “F is always silent in class. Is she always like this at home? I ask this because i worry maybe something is bothering her or anything..”

 ” Oh no, she is always like that. She the silent one at home. Always like to spend time in her rooms and reading..”

 ” Wow, then she must be really clever to read so much..”

 ” She even have her own diary, Cikgu. Everything she feels she always write in them. “

 ” Its great for me to heat that she has an outlet to express her feelings, and someone so young to keep a diary! She must be really good in her essays..”

I told her about myself keeping diary in high school. Intermission.

” Do you know, Cikgu, when F wants to communicate with me, she always write me a letter, and i would reply at the bottom and she would reply back etc?”

 ” Wow! How interesting! ” ( How old school)

 “Yes, I always read her diary when she’s asleep, because who knows what happens during the day, and she rarely talks, and she wrote almost everything down. So I make a point to read and put back exactly where she hid it”.

I had to hold back my Wows at this moment. Because Mrs. S is such a great mother. Other moms would (maybe) have ignored the letter and diary, but she made a point to understand her silent child.

She went on to wow me further:

 ” SInce her elder sister , and sometimes F , doesn’t like to memorize the Surahs from Quran maybe because its hard for them. I try to make it enjoyable to them by looking up on youtube, and asking them to memorize by listening and repeating. I tried by rote learning but it seems they enjoy the youtube more.Now they almost can memorize all that they should be knowing..”

She ended with such a proud smile. I smiled. I love her story.

There’s more:

” I am going to open up a blog for her to write in. She’s interested in computer.  So I said to her; Kakak, later Ibu make a blog then you can write in it…”

Mrs. S, a housewife with so many means  and and idea. I love her already.

 ” Wow” ( I can’t help myself really, at this point)

 ”  Who knows she will become a famous writer one day? I would want to visit her blog too..”

” Its great that you put up such effort for your kids. Rarely i hear such stories from parents that go beyond the usual means to help their children. Because most of the time i hear, she/hes always like that, Cikgu. You just do what you can do with my kid teacher, i dont mind one bit. .. but you, you have the initiative. An inspiration really.”

Not one moment of weakness because of her challenged-children. Lucky girls to have such a great mom. Alhamdulillah.

I sent the three of them off with such goodfelt feeling in the heart that restored my faith in humanity.

The worst and the best story of the day. May I of all, and we learn something from the experience He has given me today.

Amin.

Eulogi Kepada GB


Mengejutkan.

Sedang saya niatkan bacaan yasin tadi kepada Allahyarham bapak saya, Tok Wan Paq, Tok Intan, Tok ‘Jar..dan kemudian saya teringatkan Allahyarham Cikgu Sahat, bekas guru besar saya dahulu yang baru-baru ini meninggal. Air mata bergenang.

Saya teruskan pembacaan yasin dengan tenang, kemudian lama-kelamaan semakin sebak mengingatkan beliau. Terlalu sebak sehingga saya berhenti sekejap.

Mengejutkan.

Kerana dia bukan sahabat baik saya.Kami telah berhenti bertanya khabar secara profesional sejak saya pindah.

Kenapa saya sebak sebegini? Saya imbas kembali kenangan bersama beliau tatkala saya duduk berfikir.

Sewaktu saya ditempatkan di sekolah itu di Limbang, beliau merupakan antara orang pertama yang menyambut kehadiran saya dengan penuh besar hati. Dikenalkan saya dengan semua guru, ditunjukkan di sekeliling sekolah. Dan yang paling saya ingat sekali, sewaktu perhimpunan pagi, satu ayat yang sentiasa terngiang di minda saya..

“..kita haruslah bersyukur mendapat seorang guru dari semenanjung yang sanggup datang mengajar di sini..”

Wah! Saya yang ilmu yang sungguh ciput sewaktu itu terasa sungguh dialu-alukan, walaupun guru baru tetapi terasa seperti Tokoh Guru pula.

Beliau bersifat terbuka kepada cadangan dan aktiviti baru kepada sekolah, mungkin kerana pada usia yang agak lanjut beliau (sewaktu itu) sedang menyambung pengajian di peringkat ijazah sarjana muda. Tahun kedua saya di sana, terus dijadikan Guru Sains Tahun 6.

What? Saya tak percaya dengan kebolehan saya. Tetapi mungkin dia nampak potensi. Wallahuaqlam. Beliau sangat menyokong sebarang usaha untuk meningkatkan prestasi tahun 6.

Saya masih ingat lagi suara beliau. ” Chegu..”. A slow drawl; dalam bahasa inggeris. Kalau bahasa melayu mungkin suara perlahan tapi jelas (?).

Hari itu hujan. Saya dan seorang lagi guru tahun 6 sedang menunggu sampan untuk ke seberang sungai untuk kelas Tahun 6 pada hari Sabtu. Saya memegang penuh tangan plastik buku aktiviti yang difotostep. Sedang derupan hujan di atap Tamu Limbang, sedang saya fikirkan bagaimana hendak melintas sungai sebegini, terdengar suara itu;

” Chegu Lisa…”

” Yes, GB?” . Saya sengih tengok beliau memakai baju hujan berhud, kaki seluar senteng dan berselipar.

” Mau ka Gadong ka?”

“Auk, GB. Kelas Tahun 6 ku sama Madam.”

Dia angguk perlahan, sambil mata kuyunya berfikir. He then cracked a joke, in his signature way and laughed. Kami ketawa, tak ingat kerana sebab lucu, atau meringankan bebanan situasi semasa.

“Ba, chegu. Hati-hati kita menyeberang. Aku ada hal ba di bandar..”

“Ba, ba GB. Berdudun tah kita..”

His ability to be cool,unnerving sometimes contrast the way the other times he cracks jokes. All in all, although all humans have their own failings, he was among the people I respected most in the profession.

Hampir kesemua aktiviti sekolah, dia mesti hadir. Pagi, petang..mesti nampak kelibat beliau di sekolah. Mesti ada topi sukan itu di atas kepala.

Image

Our best moment together. Hari Raya peringkat Zon A 2010. Arwah GB 4 dari kiri baris belakang.

Saat manis tatkala tahun-tahun terakhir saya di sana. 2009, setelah kejayaan murid-murid Tahun 6 mencapai antara keputusan terbaik, beliau, saya dan Madam J telah menerima Anugerah Prestasi Cemerlang pada majlis yang sama. Tahun hadapannya beliau sempat menghadiri majlis konvo sendiri bersama keluarga tercinta beliau.

Kenapa saya menangis?

Kerana apabila saya naik pick-up buat kali terakhir untuk meninggalkan sekolah lama saya, saya pusing untuk melihat beliau menitiskan air mata. Pertukaran saya sampai berita hanya pada hari terakhir persekolahan.

” GB, jangan nangis GB..” Saya cuba melucukan suasana.

” Nda ba. Indak ku pikir kau dapat (tukar) ba.”

” Terkejut ka GB?”

” Auk. Adoi, sedih jua ba.”

Dalam kata-kata terakhir beliau semasa serah tugas, beliau berkata beliau redha dengan perpindahan saya kerana mungkin saya akan lebih belajar secara profesional di tempat yang lain, berbanding dengan sekolah kecil itu. Dia doakan saya berjaya di mana saja saya berada.

Kemudian saya sibuk di sini dan tidak berhubung, sekadar ucapan selamat untuk hasir-hari kebesaran. Sempat saya ucapkan ” Get well soon, GB” sewaktu mendengar dia masuk hospital dan dia balas dengan cara positifnya, sentiasa bergurau.

Innalillahiwainnalillahirojiun.

Terima kasih atas segalanya. Cikgu Sahat, kerana memberi peluang untuk saya belajar menjadi pengajar.

Ayat terakhir Surah Yasin saya akhiri eulogi ini:

Amin.

Kisah Budak Paling Degil Dalam Dunia #2 – Wreck-It H


Sedang saya beberapa hari ini cuti sakit di rumah abang saya, saya terlibat dalam menu tontonan kartun anak menakan saya, Khalil Amshar. Pada umur ini, memang suka menonton kartun. Rasanya kesemua filem Disney/Pixar saya dah tonton bersamanya.

Wreck-It Ralph dan Fix-It Felix

Salah satu kartun kegemarannya sekarang adalah Wreck-It Ralph. Setelah menonton agak berpuluh kali (kerana rupanya toddlers suka menonton sesuatu yang berulang-ulang), saya sedar 2 perkara.

1. Saya rindukan permainan zaman video zaman 80-an dahulu. Nada dering hp saya adalah lagu tema Mario Bros. Geek,  I know.

2. Ralph reminds me so much of budak paling degil dalam dunia dalam nukilan saya dahulu.

Yes, I shed some tears when Ralph decides to sacrifice himself for Venoloppe’s future by shattering the mentos thing into the Diet Coke lava thing, when the camera pans his face holding the medal while falling down in slow motion, knowing this is his demise, while muttering the bad guy mantra”

“I’m bad, and that’s good. I will never be good, and that’s not bad. There’s no one I’d rather be then me.”

That struck me deep, as a teacher I forget the core psychology human that i learnt; that no matter how bad someone seems in the outside,   deep inside he/she has a desire to be good. To be recognised. To be valued.

Membawa kembali kepada sambungan cerita Kisah Budak Yang Paling Degil Dalam Dunia.

Mungkin anda tidak percaya, tetapi dengan bantuan Mentor Native Speaker saya, Alhamdulillah, terhadap perubahan yang ketara terhadap H, kelas itu sendiri dan sekalian disiplin kelas yang saya ajar.

Mentor Native Speaker saya, C, telah membentuk sebuah program pengurusan bilik darjah yang mantap; dinamakan ” Rewarding Good Behaviour”.

Secara ringkasnya, pada permulaan program, perkenalkan 5 peraturan utama kelas 1. Good sitting 2. Good looking 3. Good listening 4. Good speaking 5. Good thinking. Ganjaran diberikan dalam bentuk sticker yang dilekatkan pada baju murid setiap kali dia membuat perkara sebegitu. Jika ada yang berminat untuk tahu langkah secara terperinci, mungkin saya dapat memberi bahan yang saya guna.

Saya telah didemonstari langkah demi langkah oleh Mentor saya cara untuk melaksanakannya, dan Alhamdulillah, H dan juga seisi rakan sekelasnya menunjukkan perubahan disiplin dan kadar kemajuan pembelajaran yang lebih baik.

Satu insiden yang ingin saya nukilkan disini;

Situasi : Saya dan Mentor, sedang berbincang mengenai disiplin H yng makin menjadi-jadi, kali pertama C demo kepada saya program ini, selepas pembelajaran habis, tiba-tiba H ambil pemadam papan putih, dan tolong padam papan putih.

Mentor, C beralih melihat saya, dan bercakap kepada H : “ Good boy! Here’s a sticker for you!”

Muka H macam tak percaya, terus pergi kepada kawan-kawannya dan menunjuk-nunjuk sticker yang ditampal di bajunya. “Wei, tengok wei, tengok aku dapat..”

C beralih kepada saya dan berkata ; ” Wow, see how his face looked when he got a sticker? It’s like he doesn’t believe it, like he doesn’t think he can get one. Now, he’s so proud and showing off and saying, see, i get a sticker too…

I think deep down he is trying to be good. I see him and i know he’s really bright. You need to always praise his good behaviour..”

Saya cakap, saya akan cuba bersabar untuk tidak marah kepada dia dan kepada semua murid saya. ” I will try, but you yourself know how my class is haha.” C : ” I know! You must have lost a lot of weight dealing with this class haha. But remember, with this programme, you don’t have shout a lot and you will have extra energy.”

Sangat benar, besoknya saya masuk, H sedang memanjat di atas troli itu lagi, saya terus cakap ” Class, where’s the good sitting?”. Terus H melompat turun dari atas troli dan duduk gaya Good Sitting di kerusinya. Malah dia merupakan antara pelajar terbaik hari itu.

Ya, perubahan H bukanlah terus menjadi pelajar terbaik. Dia ada hari-harinya, tetapi dia mencuba untuk menjadi lebih baik.

Saya ingat ayat The Nicelanders berkata kepada ralph pada awal cerita, kenapa patung keknya tidak boleh berada di atas bersa-sama yang lain, dan kenapa dia tidak boleh dapat pingat jugak? Jawab Gene Nicelanders:

“Medals? Bad guys don’t win medal..”

My ‘bad guy’ did win a ‘medal’. And lots more after that.

Alhamdulillah. Secara beransur-ansur, saya pun kurang menjerit dan berlari ke sana ke mari untuk mengawal kelas, dan kemajuan sangat ketara dalam kelas tersebut, boleh dilihat dari gambar-gambar yang saya nukilkan.

Buddy System  - Seorang murid Pemulihan sudah pandai mengajar Phonics kepada rakannya. H terselindung.

Buddy System – Seorang murid Pemulihan sudah pandai mengajar Phonics kepada rakannya. H terselindung.

Pembelajaran Kendiri - Phonics Dalam Kumpulan

Pembelajaran Kendiri – Phonics Dalam Kumpulan

Pembelajaran Kendiri - Phonics Dalam Kumpulan

Pembelajaran Kendiri – Phonics Dalam Kumpulan

Buddy System - Giliran H mengajar rakannya Phonics.

Buddy System – Giliran H mengajar rakannya Phonics.

Wahai para guru, marilah kita berdoa kebaikan terhadap anak murid kita, kerana jauh di dalam hati mereka cuba untuk menjadi baik, tetapi mungkin tidak diberi peluang dan sering dilabel. Amin.

“I’m bad, and that’s good. I will never be good, and that’s not bad. There’s no one I’d rather be then me.”

Tambahan : ” Please love me for me. Because I’m trying to be good”

 

Sesekali Ku Rasa Teringin Melewati Hatimu Yang Dingin


Saya kehilangannya lagi.

Idea untuk menulis blog ini.

Didalam kekalutan untuk multitasking bersiap untuk kelas besok, mencetak bahan (dan kemudian laminate!), menaip rancangan mengajar untuk pemantauan hari Rabu ini.

Ada hati juga nak buat satu Big Book dan menjahit beberapa boneka sarung kaki; hasil derma  abang saya. (Thanx bro if your reading this!)

Saya tiada masa lapang untuk duduk dan mengelamun sangat tahun ini. Jadi saya tak dapat menghasilkan karya-karya yang sebaik dulu.

Masa lapang saya, selain membuat kerja adalah tidur, menonton dvd untuk menghilangkan stress.

Dan juga memenuhi azam tahun baru untuk menjaga kesihatan diri badan. 3 kali seminggu Insyallah, saya ke gym untuk melunaskan janji untuk diri. Kejutan dari keadaan sekeliling dan berita-berita mengenai ketidaksihatan diri sahabat-sahabat sekeliling.

Dan percaya atau tidak, 2 tahun lepas saya telah mengalami minor heart attack but I didnt know I got it at that time, until I read the symptom in Reader’s Digest. Laporan perubatan saya yang menunjukkan kadar kolestrol borderline 2 hari selepas itu mengesahkannya. Alhamdulillah, I went through it without any hardship, other that the pain at the moment.

And I was 29 back then. I realised no one is too young to get a heart attack.

So as I pass the big 3 years, I decided its time to take care of my self. And guess what, its amazing that you can get addicted to adrenaline rush.

Berjalan. Berlari. Mengayuh.

Saya perlu kembali ke kerja saya.

Banyak perkara ingin dinukilkan di sini, tapi Insyallah berdoalah supaya saya ada masa dan kesempatan untuk melunaskannya.

Kepada diri saya terutamanya, dan diri sahabat-sahabat, marilah kita menjaga kesihatan diri. Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.

Muahs. Rindu anda semua.

Image

:: oh ya, masa lapang juga diisi dengan sesi keanak-anakkan. Maafkan saye::

MIA. Busylivinglive.


i love my homeoffice mumumumu

i love my homeoffice mumumumu

Nak gelak baca tajuk di atas.

Sebenarnya sangatsangat sibuk kerja. Ini antara beberapa yang baru siap.

Ingin memuatnaik projek deco homeoffice, tapi rupanya diri terasa ia adalah kawasan yang peribadi.

Cuba cari satu barangan IKEA di sini yang sangat chomels. Jika anda tepat, maka andalah kipas-susah-mati IKEA yang sejati!

I Just Havent Met You Yet. Eh, tetiba. Ekeke.

TTYL.

Kisah Budak Paling Degil Dalam Dunia


Ini kisah benar.

Berlaku tadi sewaktu masa terakhir pengajaran saya.

Kelas Tahun 2B. Kelas terakhir saya, selama 1 jam 1/2 mengajar Bahasa Inggeris.

Murid tidaklah sebanyak kelas saya yang sebenar, yang menghampiri setengah ratus.

Mereka hanyalah 26 orang. Tetapi mungkin 26 orang yang setiap orangnya mempunyai tahap pencabaran yang tersendiri.

Mungkin ini kali pertama saya menghadapi kelas yang betul, sebetul-betulnya kelas “di belakang”. Selama ini, tak lah saya rasa sungguh tercabar.

Kelas ini mempunyai murid-murid pemulihan/LINUS, dan juga beberapa masalah pembelajaran yang saya percaya akan temui dalam masa akan datang.

Tapi, percayalah, jika dalam kekalutan mengajar murid, lari sana sini, panjat kerusi, terjun kerusi, pusing belakang waktu saya tengok mengajar;

Kalau saya menjerit nama kelas itu kali pertama, (dijawab Yes, Teacher!) kemudian kali kedua, semestinya mereka akan terdiam dan duduk.

Because I mean business. But apparently, one boy in this class is not even scared of (what I feel) my worst, angriest, facade in classroom management. 

My bark is worst than my bite (my sister will have a field day with where this joke is going).

Saya tak pernah betul-betul marahkan murid sampai ke dalam hati. Sampailah saya bertemu si ketot H ni.

H ini akan bergerak, bercakap, mengganggu kawan-kawannya dan juga saya secara tiba-tiba, tanpa disuruh atau apabila disuruh melanggar arahan dengan sengaja.

Semua metodologi saya telah cuba. Cara standard adalah cubit di pinggang, atau pulas telinga. Cara tidak standard adalah seperti begnya saya simpan di atas almari agar dia kembali ke tempatnya.

Tak berkesan. Dia tunggu masa saya pusing ajar kawannya, kemudia dia panjat almari.

Didenda suruh berdiri di luar kelas. Dia main seret-seret bontot keluar dan ke dalam kelas, kemudia lari masuk dalam cubit kawannya dan berlari keluar. Tanpa henti.

Saya keputusan idea. Saya perlu mencapai objektif dan memberi perhatian kepada murid-murid lain. Mana saya ada masa nak melayan karenah dia seorang yang mengganggu semua orang termasuk saya??

Jadi saya buat keputusan untuk buat apa yang saya selalu buat apabila mencapai pilihan terakhir dalam mendenda murid. Saya tahan dia dari balik apabila loceng terakhir berbunyi, dan meminta seorang kawannya memanggil sepupunya di Tahun 4 untuk memberi nasihat melalui kaedah orang tengah.

Sementara menunggu, saya genggam pergelangan tangan kirinya dalam tangan kanan saya. Saya baru sedar hanya cara sebegitu, setiap kali saya buat hanya dia duduk diam dan tidak bergerak. Otak saya tiba-tiba seperti mentol menyala.

Sepupunya , S, sampai, bersama-sama beberapa orang kawan.

” Ya , Teacher, kenapa teacher?”

” Sepupu kamu ni, nakal betul dalam kelas tadi. Sampai geram Teacher. Di rumah dia memang macam ni ka? Teacher dah hilang akal rasanya..”

” Oh, memang Teacher. Dia kat rumah memang macam ni, selalu kena rotan dengan ibu bapanya. Adik-beradiknya semua ganas-ganas jugak..”

H diam. Tunduk. Saya lihat dia maka mentol tadi bersinar makin menyala. Saya teringat salah satu nukilan blog saya.

Saya usap kepala H. ” Kesian kamu kan..mesti di rumah mak dan bapak kamu jarang peluk kamu kan..”

H bergenang air mata.

” Kesian kamu. Kesian..” Saya usap lagi kepala. Meleleh sebelah air mata dia.

” Meh sini Teacher peluk skit..”. Saya peluk erat H. Kedua-dua air mata dia berguguran.

Saya pulak syahdu. ” Sini Teacher peluk skali lagi.” 

H tertunduk dengan air mata berlinangan. Saya tengok dia dan cakap ; ” Janganlah nakal-nakal dalam kelas, tau? Nanti cikgu kena peluk kamu lagi pulak..”

Sepupunya sengih. Sebelum semua pulang, tiba-tiba 3 murid perempuan kelas tadi berpatah balik dan tengok kepada saya ; ” Teacher, nak peluk?”

Group hug.

Hugs of love. Saya pernah tulis mengenai topik ini di sini. Saya teringat psikologi kanak-kanak, yang di mana jika mereka suka membuat perangai, adalah kerana kekurangan kasih sayang dari ibu bapa. 

Dan jika seseorang itu bercakap atau bertindak dengan kamu dengan tidak karuan, peluklah dia (yang mahram). Supaya dari hati ke hati, kamu memberitahu secara tidak lisan;

Bahawa, shhhh. Tak apa. Saya ada di sini. Bertenang. Shhhh.

Saya belajar banyak dari budak yang paling degil dalam dunia. Walaupun saya bukan seorang ibu (lagi), saya harap pada masa hadapan, saya akan kerap memeluk anak saya.

From heart to heart.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: