Eulogi Kepada GB


Mengejutkan.

Sedang saya niatkan bacaan yasin tadi kepada Allahyarham bapak saya, Tok Wan Paq, Tok Intan, Tok ‘Jar..dan kemudian saya teringatkan Allahyarham Cikgu Sahat, bekas guru besar saya dahulu yang baru-baru ini meninggal. Air mata bergenang.

Saya teruskan pembacaan yasin dengan tenang, kemudian lama-kelamaan semakin sebak mengingatkan beliau. Terlalu sebak sehingga saya berhenti sekejap.

Mengejutkan.

Kerana dia bukan sahabat baik saya.Kami telah berhenti bertanya khabar secara profesional sejak saya pindah.

Kenapa saya sebak sebegini? Saya imbas kembali kenangan bersama beliau tatkala saya duduk berfikir.

Sewaktu saya ditempatkan di sekolah itu di Limbang, beliau merupakan antara orang pertama yang menyambut kehadiran saya dengan penuh besar hati. Dikenalkan saya dengan semua guru, ditunjukkan di sekeliling sekolah. Dan yang paling saya ingat sekali, sewaktu perhimpunan pagi, satu ayat yang sentiasa terngiang di minda saya..

“..kita haruslah bersyukur mendapat seorang guru dari semenanjung yang sanggup datang mengajar di sini..”

Wah! Saya yang ilmu yang sungguh ciput sewaktu itu terasa sungguh dialu-alukan, walaupun guru baru tetapi terasa seperti Tokoh Guru pula.

Beliau bersifat terbuka kepada cadangan dan aktiviti baru kepada sekolah, mungkin kerana pada usia yang agak lanjut beliau (sewaktu itu) sedang menyambung pengajian di peringkat ijazah sarjana muda. Tahun kedua saya di sana, terus dijadikan Guru Sains Tahun 6.

What? Saya tak percaya dengan kebolehan saya. Tetapi mungkin dia nampak potensi. Wallahuaqlam. Beliau sangat menyokong sebarang usaha untuk meningkatkan prestasi tahun 6.

Saya masih ingat lagi suara beliau. ” Chegu..”. A slow drawl; dalam bahasa inggeris. Kalau bahasa melayu mungkin suara perlahan tapi jelas (?).

Hari itu hujan. Saya dan seorang lagi guru tahun 6 sedang menunggu sampan untuk ke seberang sungai untuk kelas Tahun 6 pada hari Sabtu. Saya memegang penuh tangan plastik buku aktiviti yang difotostep. Sedang derupan hujan di atap Tamu Limbang, sedang saya fikirkan bagaimana hendak melintas sungai sebegini, terdengar suara itu;

” Chegu Lisa…”

” Yes, GB?” . Saya sengih tengok beliau memakai baju hujan berhud, kaki seluar senteng dan berselipar.

” Mau ka Gadong ka?”

“Auk, GB. Kelas Tahun 6 ku sama Madam.”

Dia angguk perlahan, sambil mata kuyunya berfikir. He then cracked a joke, in his signature way and laughed. Kami ketawa, tak ingat kerana sebab lucu, atau meringankan bebanan situasi semasa.

“Ba, chegu. Hati-hati kita menyeberang. Aku ada hal ba di bandar..”

“Ba, ba GB. Berdudun tah kita..”

His ability to be cool,unnerving sometimes contrast the way the other times he cracks jokes. All in all, although all humans have their own failings, he was among the people I respected most in the profession.

Hampir kesemua aktiviti sekolah, dia mesti hadir. Pagi, petang..mesti nampak kelibat beliau di sekolah. Mesti ada topi sukan itu di atas kepala.

Image

Our best moment together. Hari Raya peringkat Zon A 2010. Arwah GB 4 dari kiri baris belakang.

Saat manis tatkala tahun-tahun terakhir saya di sana. 2009, setelah kejayaan murid-murid Tahun 6 mencapai antara keputusan terbaik, beliau, saya dan Madam J telah menerima Anugerah Prestasi Cemerlang pada majlis yang sama. Tahun hadapannya beliau sempat menghadiri majlis konvo sendiri bersama keluarga tercinta beliau.

Kenapa saya menangis?

Kerana apabila saya naik pick-up buat kali terakhir untuk meninggalkan sekolah lama saya, saya pusing untuk melihat beliau menitiskan air mata. Pertukaran saya sampai berita hanya pada hari terakhir persekolahan.

” GB, jangan nangis GB..” Saya cuba melucukan suasana.

” Nda ba. Indak ku pikir kau dapat (tukar) ba.”

” Terkejut ka GB?”

” Auk. Adoi, sedih jua ba.”

Dalam kata-kata terakhir beliau semasa serah tugas, beliau berkata beliau redha dengan perpindahan saya kerana mungkin saya akan lebih belajar secara profesional di tempat yang lain, berbanding dengan sekolah kecil itu. Dia doakan saya berjaya di mana saja saya berada.

Kemudian saya sibuk di sini dan tidak berhubung, sekadar ucapan selamat untuk hasir-hari kebesaran. Sempat saya ucapkan ” Get well soon, GB” sewaktu mendengar dia masuk hospital dan dia balas dengan cara positifnya, sentiasa bergurau.

Innalillahiwainnalillahirojiun.

Terima kasih atas segalanya. Cikgu Sahat, kerana memberi peluang untuk saya belajar menjadi pengajar.

Ayat terakhir Surah Yasin saya akhiri eulogi ini:

Amin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: