Tetam talks


Khalil : well..you can’t choose your Mak Ngah

‘Lo.

Mak Ngah suka buat muka bila ‘mbik  gambag. taktau pasaipa.

I guess she’s okay.

Tapi besh bila dia mula nyanyi lagu-lagu kat cheq. Banyak sungguh lagu dia tau.

Sebab besh Mak Ngah suka boh nama cheq dalam lagu tu…macamni lagu dia ” There is a little boy, whose name is Khalil Amshar…Kha-lil-Am-Sha-ri, Kha-lil-Am-Sha-ri,Kha-lil-Am-Sha-ri, Khalil was his name-0..”

‘Dian cheq goyang badan cheq kiri kanak kiri kanan sebab besh sangat. Hehehe.

Ibu dengan Tok cheq  jumpa hari-hari. Mak Ndak pon kerap jugak tapi dia kadang-kadang mai tidoq sat, kemudian baru mai mein dengan cheq. Rambut Mak Ndak cheq suka tarik dan tampaq muka dia.

Mak Ngah dia jarang-jarang mai, tapi bila dia mai riuh satu rumah dari pintu depan dah tau dia mai.

‘Dian dia suka ambik buku dan baca kat cheq. Cheq dok ataih dia then kunyah hujung buku ja. Kalau ada gambag besh-besh cheq suka cium dan tampar banyak kali. Sukanya!

dia nampak dak cheq buat-buat dengag padahai dok seluk beg dia…

Hobi cheq la adalah seluk. Kalau nampak Mak Ngah pegang gelas saja..teruih merangkak pi kat dia buat-buat nak minum. Then cheq letak mulut kat gelas, then buat bunyi ” Aaaaaaa…….aaaaaaa” untuk mengalih perhatian. Bila Mak Ngah ketawa ja, teruih cheq seluk sebelah tangan dalam ayaq minum.

Bapak dan Ibu gelak ja kat tepi sebab tau dah taktik cheq. Hehehe.

Bekaih DVD Bapak fevret jugak. Dan beg Mak Ngah: banyak btui benda.

laptop Mak Ngah adalah taman permainanku

Slalu dok tengok Ibu, Bapak, Mak Ngah, Mak Ndak dok tekan-tekan benda hitam ni. Geram jugak.

Satu hari, Mak Ngah dok tekan-tekan depan cheq, cheq geram jugak terus pi tepuk-tepuk benda ni..seronok btui. Patutla depa semua dok tekan-tekan. Macam terer kan cheq. Hehehe.

Mak Ngah cakap kat Ibu ; ” Khalil punya terer mein laptop sampai dia boleh tukaq font FB jadi lein terus ..”

yay!

Guess what?

Gigi cheq dah tumbuh!

Cheq dah besaq dah.

Nanti dah boleh jalan nak suruh Mak Ngah bawak keluag tengok meowington kat bawah yang suka teguq cheq.

Jangan bagitau Ibu..shhh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: