::foto-gra-fiey project : Keriangan Pagi Rabu::


 

 

::a true smile radiates from within(accident picture: terset ISO ke 3200 on a sunny day)::

 

Saya kembali untuk menunaikan janji pada diri.

Kembara kerja sambil belajar fotografi saya dilanjutkan dengan bermulanya, Insyallah, beberapa siri-siri projek fotografi sendiri, dalam usaha mengupas dan membentuk skill saya dalam hobi ini. Sebelum kejadian minggu lepas, saya telah memberitahu seorang teman mengenai projek saya. Kawan saya ini tidak putus-putus memberi dorongan dan rangsangan saya supaya berusaha dan berusaha dalam hobi ini, dan dia sentiasa ‘mencadangkan’ supaya saya menceburi juga ‘post-editing’.

 

::stretching your smiles::

 

Gambar-gambar sebelum ini merupakan gambar mentah, yang terus dari kamera ke PC, kerana kononnya saya percaya kepada keaslian dan kononnya, kalau ada skill, tak payah di-edit lagi. Tapi saya sedar batasan dengan sekadar menggunakan G11, dan walaupun a good workmen never blames his tools, there are to a  certain extent, the limitations, if compared to a DSLR. tapi saya sukakan cabaran, salah satu sebab saya pilih sekadar G11 sebagai kamera permulaan. akhirnya saya sedar, bukan yang penting keaslian, atau skill, tapi yang penting adalah kita tengok gambar itu, dan kita rasa..puas; ” that’s what i wanted to achieve with this”.

 

::built it up with joy::

 

 

::the more the merrier with Uzt. F::

 

Pada mulanya, tajuk dipilih yang agak skop terlalu luas : “Senyum”. Kemudian, saya baru teringat yang saya ada kelas PJK dengan Tahun 6 setiap Rabu pagi. Maka selama 2 hari Rabu minggu berturut-turut, saya ‘turun padang’ untuk melaksanakan projek ini, dengan tema yang lebih sesuai.

Kesian juga Tahun 6, yang perempuan, tidak membawa baju PJ tetapi saya paksa juga melakukan aktiviti..demi untuk mendapat shot yang menarik. Murid-murid lelaki memang tak payah diberitahu ada atau tidak PJ, akan membawanya. Setelah aktiviti memanaskan badan dan regangan, saya biarkan murid-murid lelaki bermain bola sepak, dan yang perempuan saya berikan permainan ‘Jenga’.

 

::u spin me round-round, right-right round (among my fave shot)

 

 

::Nazrin: Cikgu, hoop2 ni buat macam (logo) Olimpik..Saya:orait!:)::

 

Apa yang lagi menarik pada pagi setiap Rabu adalah kami akan berkongsi padang untuk PJK bersama murid-murid Tahun 1 , Tahun 2 dan Tahun 5. Jadi saya ambil kesempatan pada kedua-dua pagi tersebut untuk merakam kanak-kanak ini beraksi.

Kids are willing models, and they are so much fun to work with. Apatah lagi apabila waktu PJ, ada banyak props dan bahan boleh digunakan untuk shot yang pelbagai. Alhamdulillah, guru-guru PJK yang lain dah kenal saya and my eccentricity; hobby of photography to let me capture their students in actions, and let them pose for me. (Thanx, guys😉

 

::freestyle jump--> trademark of Gadong-ans::

 

Seperti biasa, setiap sesi fotografiey dengan kanak-kanak bersama saya, tidak akan lengkap tanpa shot lompatan yang hebat.

 

::Y1&Y2:muka tak sabar memulakan permainan::

 

Pada pagi Rabu seterusnya, saya berpeluang merakamkan aksi permainan berkumpulan Tahun 1 dan Tahun 2 yang digabungkan oleh Cikgu J.

 

::dua budak nakal teliti mendengar arahan nak main..::

 

Riak wajah murid-murid Tahap 1 pada pagi itu sungguh ekspresif.  Tatkala dikumpulkan dalam barisan, sambil mendengar arahan Cikgu J dari atas grandstand, terdapat muka tak sabar, gembira,teruja, muka ‘jaga kau, kumpulan kami akan kalahkan kumpulan kamu”, muka ‘cepatlah cikgu, kami nak main ni!”

 

::siapa cepat dia dapat!!::

 

Maka apabila permainan demi permainan bermula, saya bersedia di tepi padang bersama kamera untuk merakam kesemua keriangan mereka pagi itu.

 

::weee.....rahmah!!::

 

Setiap larian seperti kehidupan mereka bergantung kepada kejayaan mereka menghabiskan satu task tersebut.

 

::run-run, as fast as you can!::

 

Setiap persaingan adalah seperti satu permainan, menang atau kalah bukanlah penting. Yang penting adalah mereka mencuba

 

::kejo yop kejo!::

 

Puas mereka bermain setiap pagi Rabu. Dan pada akhir dua waktu PJK hari-hari Rabu yang lepas, saya pun puas dengan hasil sesi fotografi untuk projek ini. Terlalu banyak gambar yang menarik.

Tetapi yang dimuatnaik adalah yang terbaik bagi saya, setelah saya melakukan pasca-penyuntingan.

 

::all's well that end's well :)::

 

Cerita menarik setiap kali akhir PJK Tahun 1: Budak-budak lelaki  tidak dibenarkan masuk ke dalam kelas kerana budak perempuan menyalin baju di dalamnya. Maka mereka setelah siap menyalin, mereka akan menunggu di dalam pondok security.

Maka akhir sekali, shot the-mishievious-but-photogenic-imps adalah penutup sesi fotografi projek kali ini.

Gembira. Hati riang. Senyum. Senyum. Senyum.Saya dan juga kanak-kanak tersebut. So this is my story of my 1st fotografiey project. Hope you guys enjoy the pictures, because i really did capturing and doing the project.

Jumpa lagi di projek akan datang. Em. Tak sabar.;)

9 thoughts on “::foto-gra-fiey project : Keriangan Pagi Rabu::

  1. tahniah.gbr2 masih boleh di perbaiki..teruskan usahan anda.wahhhh.mcm cgu comen dlm buku laporan plak.anyway inda majal inda luih…

    • anun bala?

      ya, my 1st attempt still amatuerish. still dabbling and trying out the post editing..

      step by step, huh? nanti saya hantar kepada mak saya suruh sign repot card ni. he he he.

      inda majal inda luih. banar.

  2. knp komen ko ni kat atas?

    letakla komen kat bwh..mane ade org baca dr bwh ke atas.

    btw 1st pic mcm ghost pic je..

    • wahai jejakaperasan.

      saya sudah tahu awak siapa berdasarkan komen yg berbaur familiar😛.
      sebab seorang sahaja yg saya kenal suka komen2 perkara2 yang remeh secara emo. ha ha.

      gambar pertama itu dikiaskan sebagai an angelic smile…mungkin bergantung kepada org yg memandanganya ” a half empty glass” atau “a half full glass”.:)

    • Thank u for dropping by ummu:)

      Thanx for the support..i try my best and try to be better everytime.

      Insyallah, selagi kudrat masih ada (dan masa!), i will always write…do drop by again okes.

  3. Pingback: ^boys will be boys^ « kameyra.hitam.kechil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: