:: kita hanya merancang..::


::the card. tres' belle kan. klik me:)::

saya minta maaf dulu jika anda nantikan entri yang saya janjikan lepas, semasa teaser di FB.

disebabkan perkara-perkara yang tak dapat saya ulas di sini, adalah lebih afdal dan baik jika saya simpan hati saja cerita tersebut. jika difikir balik, jika ia mengundang perkara-perkara kurang enak, maka lebih baik jangan, kan. cerita-cerita, dan foto-foto akan menjadi kenangan antara saya dan dia sahaja.

bukanlah saya terkilan kerana tidak kesampaian, kerana saya sedar segala ketentuan-Nya adalah yang terbaik. Kita hanya merancang, ALLAH yang menentukan.

Boleh kita rancang sampai ke tahun begini dan begini mahu tinggal di sini dan disana,  rancang macam ini dan macam itu, dengan bersungguh-sungguh dan beriya-iya. Kadang-kadang apabila didengar, macam wow, hebatnya rancangannya.

Then things happen and plans are changed. Orang yang mendabik dada dahulu dengan rancangannya, kini mungkin agak malu kerana sedar bahawa kita hanya merancang, ALLAH yang menentukan sesuatu.

::rajin berusaha pasti berjaya. projek-->;coming soon::

jadi ada perumpamaan “those who fail to plan, are planning to fail“. ya ka? mungkin. bagi saya jika ada perancangan, kena ikhtiar dan tawakal..jangan sekadar pom pang pom pang bising begini dan begitu, rancangan macamtu dan macam ini, tetapi tiada ikhtiar to follow it through. terbengkalai di tengah jalan. rasanya macam perumpamaan ’empty vessel makes the most noise”.

i live in the moment. its not that i don’t plan. saya elakkan angan-angan  dua tiga tahun depan tanpa ada kekukuhan asasnya pada masa sekarang. apa yang saya rancang sekarang adalah berdasarkan realiti sekarang..if anything happen in  the recent future, i will adjust it accordingly. bukankah lebih baik begitu?

Waalahuaqlam.

::kumbang merah ini juga milik ALLAH (macroshot)::

Saya sedar yang nothing is for sure in this life, except God.

Nothing in this life is ours. it’s all God’s.

takutkan? rasa kerdil kan?. sepatutnya macamtu lah. mengingatkan diri sendiri.

Tidak berkaitan dengan cerita ini, tetapi , quote sahabat saya yang baru ditimpa musibah baru-baru ini ,ada berisi;

::Subhanallah. takut jugak tgk langit kadang2::

“Mana milik kita?
Tidak ada milik kita
Semua yang ada Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat Allah sudah sediakannya”
>Nasyid: Mana Milik Kita, Rabbani

Doakan Ummu Salamah bagi dia.  Innalillahiwainnalillahirojiun.Semoga ALLAH memberikan pahala atas musibahnya, dan menggantikan kepadanya yang lebih baik. Amin.


9 thoughts on “:: kita hanya merancang..::

  1. “gagal merancang, merancang untuk gagal”
    ..sya jenis yg mlas jg nak merancang terlalu jauh kehadapan..lebih suka merancang last2 minute n trus buat mna yg patut.. :)…(at least it works for me..most of the time)
    nice little red bug…knp lak sya tak penah terjumpa c merah tu lagi..

    p/s : leh pinjam tak wording “live in the moment” tu……….

    • merancang terlalu jauh kadang-kadang tak kesampaian..so let’s just live in the moment🙂.

      “live in the moment” –> saya juga pinjam dari manatah, but feel free to use it.

      pertemuan dengan mrredbug adalah chance encounter..kebetulan saya membawa g11 kemana-mana..so Alhamdulillah, i didnt miss the moment…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: