See Me In Real Life


Dua dari orang terapat saya sudah quit Facebook.

Membuatkan saya terasa is it the secret to their happiness?

Banyak masa saya habis ke arah menatap telefon pintar sejak hampir setahun lebih saya memilikinya.

Jujurnya saya rasa saya makin kurang produktiviti dan short attention-span. Wall feed penuh dengan perkara yang menyerabutkan kepala kadang-kadang.

Hubungan hanya bergantung kepada skrin hp.

What happened to face to face interaction?

Jadi saya cuba untuk “cuti” selama beberapa hari (?) Facebook.

Do the things I had put on hold. See and experience life.

Kalau rasa okay saja, mana tahu terbuka hati untuk lama lagi.

Bolehkah? Insyallah. Walaupun ini sudah hari pertama dah ada withdrawal simptom.

Sila hubungi saya secara telefon. Saya malas nak install facebook messenger.

Or better still see me in real life.

Dongak Ke Atas.


Atas/Bawah?

Atas/Bawah?

Subhanallah. Alhamdulillah.

Ini pandangan saya tatkala saya letakkan kepala di buai taman rumah.

Secara jujurnya, dongakan saya ke langit dengan harapan dapatkah melihat syurga?

Kemudian saya tertawa sendirian, mana mungkin hamba yang banyak dosa seperti ini mampu melihat sekadar dengan dongakan?

Tapi itu sebenarnya bagi saya metafora langit.

Syurga Jannah takkan dinampakkan dengan mata kasar.

Tapi kalau sudah langit sebegini sudah begitu hebat dan indah, tidakkah kita tertanya bagaimanakah lebih hebatnya syurga Jannah?

Metafora langit adalah metafora harapan.

Metafora kekuasaanNya. 

Metafora betapa kerdil dan mikroskopiknya kita di Bumi ini berbanding ciptaanNya yang Maha Hebat. Walaupun kita manusia, hanya dijadikan dari tanah yang lembik, tetapi kitalah Khalifah di sini. We are the chosen one.

Metafora pengampunanNya. Berapa juta kali kita berdosa setiap hari, tetapi Alhamdulillah, masih menghirup udara segarNya, deria semua Insyallah masih berfungsi untuk nikmat-nikmat ini.

Metafora kehebatanNya. Sedang saya mendongak ke langit yang kelihatan tiada berpenghujung ini, pada masa yang sama, saya dapat melihat sel-sel mikroskopik serta bakteria yang melintas di hadapan mata saya.

Juxtaposed. The biggest creation in the world the eyes can see.The smallest creation the eyes can see.

Allahuakhbar.

Note to self: This world is much more bigger than your bubble. Step out and look at the bigger picture.

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal;

(Iaitu) orang-orang Yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha suci engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.

(Surah Al-’Imran: Ayat 190-191)

Katakanlah (wahai Muhammad): Perhatikan dan fikirkanlah apa yang ada di langit dan di bumi dari segala kejadian yang menakjubkan, yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya).

(Surah Al-Yunus: Ayat 101)

Tahun Ketiga Sebagai Mak Ngah


Selamat Hari Jadi, Khalil Amshar.

Kalil dah tige tahun. *Ade yu yu. Ade yu yu. Ade yu yu. Ade yu.*

Kita ada pertalian halimunan, Kalil, you and me.

Mak Ngah suka ‘something’, dia pun suka ‘something’. Mak Ngah suka makan ratah-ratah cicah-cicah, dia pun suka ratah-ratah cicah-cicah.

Mak Ngah kaki teyak dulu kini anda pula juara. Nah piala pusingan.

Semoga ALLAH menjadikan Khalil Amshar seorang yang berjaya dalam dunia dan akhirat, anak yang soleh kepada kedua ibu dan bapa, dan tak lupa juga kepada Tok, Mak Ngah, Adak & Unkel, Adik, Achu, Pak Dode, Pak Lam, We dan Mok..

Semoga Khalil sentiasa menjadi penyeri di mata dan penyeri di hati keluarga kita bersama-sama dengan adik Zarif Amri.

Alhamdulillah di atas rezeki ini.

Amin Ya Rabbal Alamin.

Thank you for teaching me unconditional love. I never knew i could love a stranger so much until you were born.

Hugss and kisses now and forever…

Mak Ngah.

*Happy Birthday to You*

12/08/2014

Ada Apa dengan Gue?


 

 

Image

Green Tea with Honey. Feet up and unwind….

Kepala berdenyut.

Letih.

Minggu yang disangkakan boleh lepak, jatuh bedebuk dengan pelbagai ‘tugas-tugas khas’.

1.Harus key-in LINUS  2. Harus melatih budak untuk English festival 3. Harus menyiapkan filing dan kerja Setiausaha Latihan Dalam Perkhidmatan Sekolah (ala-ala KSN la kata) 4. Harus buat kertas soalan untuk peperiksaan pertengahan tahun.

Nah kau, rasakaannn!!!

Balik taklimat ‘penyelarasan SU LDP’,another fancy word for ‘more filing work’..duduk terkelepek.

Tengok jam. 5.30ptg. Mula monolog dalaman:

Wei, dah pukui 5 lebih.

Alamak letih la…

Tu la memang letih. Tapi apa kata kita hampar ja dulu exercise mat tu..

Hmm okla boleh baring tgk TV.

(Hampar)

Apa kata kalau buat plank sat? Alang-alang..

(Plank) Hmmmpphh .

Dah. Apa kata kita circuit training sat?

Satu round ja na! Letih woi.

Ok.

(15 minutes)

50 lompatan tali?

Ya Rabb. (Lompat…) alang-alang 100 lah.

(Lompat) ..try 200 (Lompat).. Adeehhh.

Hei, kata nak break personal record?!

Okla (sebek) (Lompatlompatlompatlompat)

Tahniah!! 400 jumps!!

Sakit tulang keting aku woiiii…

But so worth it kan, hehe…

Yes, so very worth it. Thank you for tricking me, heart.

Your welcome, brain.

Kepala berdenyut. Kaki lenguh. Badan letih. Minum teh hijau dengan madu sambil lepak. Belasah 2 gulung roti jala. I guess i love food too much to be skinny.

Ganjaran untuk hari yang produktif. Walaupun saya bukan coffee lover seperti sahabat saya di m.r.s.f.a.r.i.z.a.l, tetapi saya sokong any kinds of halal  and healthy beverages.

This blog is also in support of her coffee giveaway. Ada Apa Dengan Cinta mu dengan ngopi, dong? :)

 

sejakduamenjak :2013


The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2013 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

A San Francisco cable car holds 60 people. This blog was viewed about 3,100 times in 2013. If it were a cable car, it would take about 52 trips to carry that many people.

Click here to see the complete report.

Tough Love


I just watched Ender’s Game.

As I drove home from Kuala Selangor, I reflected back on the drama happened this morning. And how the movie somehow resonates the dilemma of leadership.

*Names and subjects are changed as this story is just about the lesson within it, not to shame the person*

Today was a working day for me, as it will until Friday.

As I walked along the corridor towards the office, Boss beckons me towards him. PK 1 was leaning in and whispering as they watched me walked towards them.

Erkk. Was it my jeans?

She ushered me in the office, to see a woman with a student sitting on the waiting area. She looks familiar..

“Yes?” ” I’m A’s mother….”

Aaa..yes. ” …. I want to talk to you and the Boss about my child’s grade”

I smiled. Here we go again. Everytime the end of the year result’s are out.

She started to comment on something I cannot disclose here due to professional courtesy. Lengthy words of frustation of a mother, of whom I feel she has high hopes and feels her child deserves more. And how unfair the constitution did not reward her daughter publicly on Prize-Giving Day and her class teacher (read ; me), had ‘downgraded’ her child into the second class.

” Cikgu (-cikgu?) tak adil! Pilih kasih!!  Anak saya dapat banyak A tapi satu hadiah pun tak dapat!! ( The teacher/s  is unfair!  My daughter gets a lot of A’s but she did’nt get any prize!!)

I explained that although her daughter did get A’s, but there are more deserving students to get the prizes.

Clearly my reasonings, then my PK1 , and my colleague reasoning will not dampen her feeling of unsatisfied.

“Kalau macam ni, saya tak maulah bayar duit yuran, rugi jer… Asyik dapat kat orang lain jer..zaman dulu semua yang dapat A dapat hadiah” ( If this is the case, I don’t want to pay the school fees, just a waste of money.. its always other students getting the prizes. Before, all A students got prizes).

We stopped talking when the statement landed.

At this point, I hid my smiling mouth as I can’t believe the mother is actually sulking now. The more reasoning made her more animatedly angry.

” Rasa tak payahlah sekolah ni baca Yasin setiap hari Jumaat. Baca Asma-UlHusna jer. Tak ikhlas. Orang tak ikhlas ni ‘panas’ bila baca Yasin..” ( Don’t bother reciting the Yaseen every Friday. Just recite the Asma UlHusna.  You people are insincere. Reciting Yasin will ‘bother’ the insincere people..”)

At this point, I actually got up, said my excuse to my PK1 and the mother and left, because I was due to present a report and this is clearly going nowhere.

I heard as I left: the mother said ; ” Jangan pusing cerita. Saya tak puas hati ni. Saya nak jumpa GB. Kalau macam ni baik tukar sekolah jer ( Don’t twist the story. I’m not satisfied. I want to see your boss. Maybe my daughter should just change school)

My  PK1 replied; ” Takpalah Puan. Terpulang. Kalau nak borang, sila ambil pada kerani sekolah yer..” ( It’s up to you madam. The forms are with the clerk).

Hours after the presentations ended, I got a call in the meeting room. The mother had sign all the forms and asking for the personal files.

As I handed all the files, I looked at her older, other daughter in Year 5. ” Dia pindah jugak ker, kalau pindah jugak nak cari fail..?” ( Is she changing school too, cause I can help you find the files?).

I was being ironic of course. But oh so politely.

The mother was clearly subdued and smiled sheepishly. ” Tak.. adik die jer..” (No, just her little sister..”.

“Okay, so jangan lupa bagi fail-fail ni kat sekolah baru. Kirim salam kat A yer, tak sempat jumpa dia lagi..”.( Don’t forget to give these files at the new school. Send my love to her cause I have’nt got the chance to say goodbye..”)

A beat of a second. ” Terima kasih cikgu, kerana pernah ajar anak saya..” (Thank you for teaching my daugher.”

I smiled. I dont know what kind of smile. Tired? Stressed? Gladness?

A leader needs to know which battle are worth fighting for. Sometimes the choices are not the popular ones. You know you have to make a decision as a whole, for the whole.

People will hate you. Not a great feeling.

Different thank you-s in two days.

Thank You for The Future


School’s out for the year. The Class of 2013 has rung the last bell.

However, my working days are still a week a way. Time to ‘closing books and long last book’ have not ended yet.A lot of loose ends must be tied and packed away.

Image

As i bid adieu to my classes, I felt that i could have done more for them. Sure, it was a great, productive year. I felt I had given all.I had learn from the best mentor, and from zero to a much more capable teacher. I felt like English was really my major.

Every teacher at the end of the year imagine their students walking into the next year class as a perfect human-child example of existence. Okay, so it was only my dream.

So, some of them are still smart-a** es (I mean that in the most loving way ;p). If I wanted robots that followed all my orders, I would had gone into Mecha-tronic Engineering. But shaping little humans is way more fun and i love the challenge.

Today, I also welcomed next year batch of students. Class of 2014. All new 41 faces.

Not much of a difference in terms of “smartness”. If I am still the class teacher next year, I will have my hands full again. I need to pull all the stops and all the tricks to keep them in line.

What fun that will be. Yay.

One story for today (because everyday is a unique story with kids);

I went around asking personal questions about the new class, and to fill time. The question was ” What does your parents do?”. Some of them were sons and daughters of teachers.

A girl, looking quite messy,whether from care or from play, put up her hand. ” Mak saya tukang urut di Singapura …” .(My mom is a masseuse in Singapore).  I did not ask in detail about the job because most of the students are poor. ” Your father?” ” Dia sakit.. (he’s sick)”. Poor her. Poor mom, i remembered thinking.

As i said goodbye ’till next year and hugged each one of them and saying take care, that girl suddenly ran back to me.

She whispered something to me. I said, ” What?”

” Terima kasih kerana mengajar saya tahun depan.. ( Thank you for teaching me next year)..”

I look at her messy face and felt something. I hugged her again and she ran down the stairs.

This is why I am a teacher. For one of these moments.

For many more moments to come.

Happy holidays to all my students. I will miss all of you wrecking up my life, :)

Intergalactic Planetery : Class Photo 2013


Image

It was that time of the year again.

My birthday was around the corner. My hands were itching to use G11 that’s been collecting dust. I miss it so much lately.

Since the past 2 years, I had been photographing my students for class photos with a twist.  Around July.In a way, it was kind of like a personal way of celebrating another year of life.

All of them had themes. All of them had props. And to add to the joy is that they had to prepare the props themselves.

In 2011, it was Carnivale.

Last year was Fairytale.

This year’s, by far, I thought was the most enjoyable and interesting. Presenting,  in full techni-multi-colour , the best of Class Photo 2013 : Intergalactic Planetary ( Robots ). Credits to Beastie Boys.

Image

ImageImageImageImageImageteacher

all

Coming soon, behind the scenes of Class Photo 2013 : Intergalactic Planetary.

hungry


image

its 230am in the morning.

tried to sleep from 11pm. awoke.after 2 hours. still cant fall asleep.

another 3hrs to wake up for sahur.

as i blamed the supermoon for my sudden insomnia, i lay awake wondering what to do.

this rarely happens. nearly everytime my head hits the pillow, just needs a few winks then im off till subuh.

what is this feeling that kept me awake?

then i realised its hunger. its so subtle in the stomach but its like a fight or flight response fot me to keep awake to find food.

i have food for iftar just now, Alhamdulillah. i still have food on the fridge for tomorrow`s  sahur too. alhamdulillah.

this made me felt humbled. there are people out there who has been hungry and still is hungry because of no food. no choice.

a great awakening in the middle of the night. in the middle of ramadhan.

as the feeling of hungriness spreads to the legs and my mind is numbing, but still cant sleep, i wondered if i should just eat now.

ya Rabb, help those of our brothers and sisters that is hungry without food and full of desperation. the ones that needs help.give them strength. give them courage. give them hope.

feeling fatigue now. wondered if finally i can sleep. wallahuaqlam.

salam nuzul al-quran. ihya Ramadhan.

Kisah Sebuah Bebelan


Ini bukan sebuah cerita hendak memalukan sebarang pihak. Nama pihak yang terlibat saya rahsiakan dan gambar-gambar yang dipaparkan saya edit.

Ini kisah pengajaran bagi saya seorang pengguna dan klien, dan juga kepada sesiapa yang inginkan pengalaman khidmat pelanggan yang terbaik bagi pelanggan-pelanggan mereka.

Mula ceritanya, pada bulan Februari saya telah dijangkiti satu demam yang berlarutan hingga awal Mac, dan harap dah sembuh dah. Saya demam ‘shopping online’.

Jadi setelah membeli beberapa perkara di alam maya dari dua syarikat yang berlainan, yang menggunakan sebuah perkhidmatan kurier yang nama saya rahsiakan disini, saya dengan sabar menunggu kejutan kegembiraan saya tiba dalam lebih kurang 2 hari seperti yang dijanjikan.

Orang perempuan biasalah tak sabar  *ciwi dengan benda-benda baru.

2 hari berlalu, kemudian 3, kemudian rasanya sudah hari  ke 4 saya tunggu, dan setiap hari saya check perjalanan bungkusan saya melalui perkhidmatan yang disediakan secara atas talian pada laman sesawang mereka. Sila perhatikan gambar-gambar di bawah:

Image

Image

Saya rasa perasaan anda seperti saya juga bengang kalau perkara-perkara yang ditunggu-tunggu tak sampai-sampai dan selalu ditulis ‘missed delivery’ – ” What the h*** is that??”.

One thing you should know about me, I like to write letters. One futher thing, I like writing complaint letters when it is due.  I know you are thinking at this point ; ‘what a whiner..” but read the this story until the end, then you decide. Yes, I am different that way.

Untuk kisah lebih lanjut, saya kepilkan e-mel saya kepada syarikat kurier tersebut sebelum pergi mengambil sendiri parcel saya di pejabat mereka :

Image

Bersama emel tersebut saya kepilkan bukti screenshot dari laman sesawang mereka sendiri. Kemudian saya pergi memandu sejauh 45 minit itu. Balik-balik, terus saya susulkan satu lagi e-mel ke syarikat tersebut:

komplen letter 2

Saya mendapat balasan elektronik dari robot komputer yang mengatakan lebih kurang macam ini ” jika anda menulis untuk memberi pujian, kami dahulukan dengan terima kasih, dan jika menulis mengenaikan aduan atau kritikan, kami akan cuba sehabis baik untuk membaiki perkhidmatan kami.”

Jadi masa berlalu. Saya puas hati dengan produk-produk yang saya beli haritu, dan (masih lagi!) tidak serik dengan perkhidmatan kurier tersebut, membuat lagi belian online.

Alhamdulillah, tak lebih 2 hari, saya sampai di pejabat, sudah sampai parcel saya di atas meja. Nampaknya aduan dan kritikan membina didengari juga.

Terima kasih kepada syarikat kurier tersebut kerana membaiki perkhidmatan anda dan mendengar keluh kesah pelanggan.

Saya nasihatkan juga, jika ada ketidakpuasan hati, janganlah sekadar mengumpat dan mengutuk di dalam laman sosial, ia tidak proaktif dan produktif. Sampaikan dengan cara baik aduan anda kepada pihak yang menyediakan perkhidmatan. Jika tidak, anda hanya baling batu, sembunyi tangan. 

Insyallah, apabila ‘kuota bulan baru’ ada, kita bertemu lagi, wahai perkhidmatan kurier. Harap tidak sebenarnya.

Harap bukan dalam emel, Insyallah.

(*ciwi – bila dapat benda baru, suka pegang, belek etc)

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 355 other followers

%d bloggers like this: